Terry Pratchett - Talventakoja (Tiffany-sarja 3)

"Kyllä", muori Säävirkku vastasi. "Talventakoja uskoo, että sinä olet... niin, hänellä on monta nimeä. Kukkien Valtiatar on kaunis nimi. Taikka Kesänainen. Hän tekee kesän, samalla tavalla kuin talventakoja tekee talven. Talventakoja uskoo, että sinä olet se nainen."

"Hyvä on", Tiffany sanoi. "Mutta mehän tiedämme, että hän on väärässä, vai mitä?"

"Tuota... ei aivan niin paljon väärässä kuin haluaisimme hänen olevan", neiti Puutiainen sanoi..."


Tiffany Särkynen seikkailee jälleen! Osassa Talventakoja (Karisto 2007, suomentanut Mika Kivimäki) Tiffany on noitaopissa neiti Kuusisen luona, ja he menevät katsomaan perinteikästä Morris-tanssia. Tanssin aikana kesä ja talvi vaihtavat osia vuodenaikojen mukaan. Tiffany kuitenkin täysin järjettömästi hyppää tanssiin mukaan ja saa asiat pahan kerran sekaisin. Talven synnyttävä talventakoja rakastuu häneen ja pian merillä on Tiffanyn mallisia jäävuoria ja lumihiutaleetkin ovat Tiffanyita. On yksi asia astua tarinaan kuin tulla tarinasta ulos...

Olipas mainiota luettavaa juuri tähän hetkeen! Voi että minä rakastan näitä Pratchettin maailmoja. Jälleen on kysymys siitä, miten ihmiset hahmottavat maailman tarinoina ja että juuri siksi maailma myös toimii tarinoina. Noitana oleminen ei ole magiaa (tai taickuutta, kuten muori Säävirkku tuhahtaisi), vaan ennen kaikkea sitä että seisoo omalla paikallaan ja tekee sen mikä pitää tehdä. Oli mielenkiintoista lukea kirjailijan loppusanoista, että Morris-tanssi on ihan oikea asia Englannissa.

"Siinä oli järkeä. Totta kai siinä oli järkeä. Kaikkihan oli pelkkää bluffia! Jokainen keppi on taikasauva, jokainen vesilätäkkö on kristallipallo. Millään esineellä ei ollut voimaa, ellei sitä annettu sille. Sekasotkut ja kallot ja taikasauvat olivat ikään kuin... lapioita ja veitsiä ja silmälaseja. Ne olivat ikään kuin... vipuja. Vivun avulla voitiin nostaa isoja kiviä, mutta vipu itse ei tehnyt mitään."

Youtubesta löytyi kuin löytyikin Morris-tanssia!


Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 32 kirja kertoo asiasta, josta haaveilet (tätä en paljasta)

Helmet-haaste 2019: kohta 29 kirjassa nähdään unia 

Kommentit

Elegia sanoi…
Terry Pratchett on nimenä tuttuakin tutumpi, mutta en ole vieläkään saanut luettua yhtään hänen teostaan. Kovasti olisi kyllä tarkoitus (yleissivistävässä mielessä), mutta tuotantonsa ollessa niin laaja tuntuu vaikealta valita, mitä kokeilisi.
Anki sanoi…
Joo no se on kyllä totta, että tuotantoa riittää. Sitä tunnetuinta sarjaa eli Kiekkomaailmaa olen lukenut ihan sekajärjestyksessä; siellä on sisällä periaatteessa pieniä kirjasarjoja, mutta en ole kokenut suurta vahinkoa tuosta sekajärjestyksestä. Tiffany-sarja linkittyy Kiekkomaailmaan siinä mielessä, että ainakin noita muori Säävirkku esiintyy molemmissa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen