Elly Griffiths - Kivikehä (Ruth Galloway -mysteeri 11)

 "Ruth tietää vielä kolmannenkin asian. Pitkien luiden päät, epifyysit, ovat lapsilla vielä luutumattomia, jotta luut pääsevät kasvamaan. Teini-iässä ja nuorena aikuisena kasvupäät luutuvat kiinni. Sen lisäksi, että kasvupäät eivät ole luutuneet, nämä luut ovat hentoja ja hauraita. Ruth on varsin varma, että luut ovat lapsen."

Elly Griffithsin suosittu Ruth-sarja jatkuu osalla Kivikehä (Tammi 2022, suomentanut Anna Kangasmaa). Ruthin ja monen hänen läheisensä elämä tuntuu yhtäkkiä nitkahtavan vuosikymmeniä taaksepäin aikaan, kun valovoimainen Erik johti paalun kaivausta marskimaalla. Tällä kertaa siellä kaivetaan esiin kivikehä ja tytön luut. Kaivausta johtaa kukapa muukaan kuin Erikin poika Leif. Tytön luut ovat liian tuoreet ja asia siirtyy komisario Nelsonin tiimille. Kaikenlaista alkaa nousta esiin, kun tyttö identifioidaan 1981 kadonneeksi Margaretiksi. Ruth joutuu jälleen punnitsemaan, kuka on todella ystävä ja kehen kannattaa alkuunkaan luottaa.

Olipas ihana taas kerran uppoutua tähän maailmaan! Kirja oli minulla lainassa jo syksyllä mutta jäi silloin lukematta. Vaikka murhat ja muutkin rikokset tuovat omanlaistaan synkkyyttä, on kirjojen maailma silti jotenkin kotoisa. On aina ilo saada tietää, mitä näille ihmisille kuuluu, ja sehän se taitaakin olla sarjan suosion salaisuus. 

Välillä oli ehkä vähän runsaanpuoleisesti porukkaa, huomasin että alussa meni Annie ja Alison ainakin sekaisin. Se taas oli kivaa, ettei Ruth minusta nyt puinut kilojaan yhtään! Voisin kyllä kuvitella, että kirjailija on saanut vuosien mittaan asiasta palautetta. 

Mainiota luettavaa edelleen! Minusta tässä sarjassa on yllättävän vähän ollut selkeitä notkahduksia. Melkoinen saavutus näin pitkälle sarjalle.

Haasteet:

Sadan vuoden lukuhaaste: 2010-luku (kirja on julkaistu alun perin 2019)

Helmet-lukuhaaste 2023: kohdat 47.-48. kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön (toisena tässä kohdassa on Lucinda Rileyn Orkideatarha ja ympäristö on Norfolk)

Helmet-lukuhaaste 2019: kohta 18 eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!