Sami Sallinen - Pelko ja rohkeus

 

"Ihminen on sen verran oppivainen, että oppii helposti pelkäämään jo yhdestä kerrasta. Oma kammoni ruumiinavausta kohtaan heräsi ensimmäisestä kokemuksesta ja kulki hiljaa mukanani vuosikausia ennen kuin nosti päätään uudestaan. Suuri osa peloistamme on opittuja - joko omien ikävien tai traumaattisten kokemusten kautta omaksuttuja tai muilta opittuja. Osan peloistamme luomme itse omassa mielessämme, ja jotkut liittyvät akuutteihin tapahtumiin, jotka käynnistävät meissä pelkokokemuksen. Pelko on moninaisempi tunne kuin usein ajattelemmekaan."

Sami Sallinen on taustaltaan poliisi ja hän on työskennellyt huumepuolella, peitetehtävissä ja Supossa. Nyt hän on kirjoittanut tietokirjan Pelko ja rohkeus (Otava 2022), jossa tarkastellaan analyyttisesti pelon olemusta, pohditaan omia pelkoja, peilataan niitä kovien ammattilaisten pelkotilanteisiin ja paljon muuta. Kirjan voi lukea itseapuoppaisiin, mutta se on sieltä ehdottomasti fiksuimmasta päästä.

Sallinen on kokenut kaikenlaisia tilanteita poliisiurallaan ja hän jakaakin niistä muutamia. Minuun resonoi kuitenkin eniten kamppailulajeissa kunnostautuneen Jaakko Dahlbackan elämänfilosofia. Taistelukehä on lähtökohtaisesti pelottava paikka, siellä voi sattua todella pahastikin. Dahlbacka kuitenkin ajattelee, että kehään menee kaksi ihmistä, joista joka tapauksessa vain yksi voittaa. Häviö ei ole häpeä. Oli muutenkin tavattoman helpottavaa, että kovissa paikoissa olevista monikin totesi ääneen, ettei pelkäämätöntä ihmistä oikeasti olekaan. Afganistanisssa rauhanturvaajana toiminut mies koki, että kovimmin pelotonta esittävät näyttävät tosipaikan tullen pelkäävän eniten.

En nyt kirjoitellut muistiinpanoja kirjailijan kehotuksesta huolimatta, mtta niihin on hyvät aihiot kyllä. Sallinen esittää lukijalle tiukkoja kysymyksiä, jotka todella vievät olennaisen äärelle. Niin pelot kuin rohkeuskin kertovat meistä ihmisistä yllättävän paljon. Mainio opus, jossa on tasapainoisesti tietoa ja kokemuksia.

"Harjoittelu, kokemuksen tuoma varmuus ja rutiini ovat avaimia rohkeuteen."

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 13 kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs

Helmet-haaste 2019: ei kohtaa

Kommentit

Takkutukka sanoi…

Kiintoisa avaus!n Ammattilainen asialla tuottaa hyvää jälkeää, vaikuttaakin kelpo teokselta, joka herättää omakohtaisiakin kysymyksiä. Tuo "häviö ei ole häpeä" on oiva lausuma noin laajemminkin...

Pelko - taistele/pakene/jähmety - on ihmiselle myös hyväksi, reaktiona uhkatilantesseen ja suojelevana tekijänä, mutta tilanne on toinen jos pelkokäyttäytyminen ns. jää päälle.

Uskottava on myös viimeinen sitaattisi rohkeuden avaimista, joita kannattaa pitää jos ei taskussa niin terävinä mielessä:)
Anki sanoi…
Jo vain! Oikein hyvä teos tosiaan. :)
Elegia sanoi…
Mielenkiintoista, uskon että tämä kirja voisi antaa minulle paljon! Itse tiedostan monia pelkoja itselläni ja osaa niistä siedätän. Esimerkiksi korkeanpaikankammoani siedätän patikoimalla vuorilla ja valitsemalla aina vain haastavampia reittejä. Tämä on ollut todella pitkä prosessi ja alkoi halustani patikoida vuorilla, mutta korkeanpaikankammo oli pilata kaiken. Minulla nimenomaan nuo mainitut harjoittelu ja kokemus on tuonut tähän apua ja nykyään voin tehdä sellaisia reittejä, joita en aiemmin olisi missään tapauksessa voinut. Kammo kyllä aktivoituu edelleen joskus ja on olemassa yhä, mutta hallitsen sitä paremmin.

Ehkä typerä esimerkki, kun kirjassa on varmasti paljon hevimpää kamaa. Mutta uskon, että kaikilta voi oppia! Kirja siis muistiin.
Anki sanoi…
Ei yhtään tyhmä esimerkki, tässä itse asiassa oli kertomus jonkun Himalajalla seikkailleen kiipeilijän elämästä! Korkeanpaikankammo on varmaan aika yleinen, itsellänikin joissain tilanteissa aktivoituu. Jäisi nousematta esimerkiksi omakotitalon katolle. :D

Tämä voisi olla sinullekin täsmäopas kukaties! Ja nimenomaan harrastamaasi siedättämistä myös Sallinen liputtaa kirjassa.
Anki sanoi…
Aika moneen kyllä.
Kiinnostava aihe, tämän voisi lukea! Kiva kuulla, että tämä on itseapuoppaaksi fiksuimmasta päästä.
Anki sanoi…
Joo kyllä näin on!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI