Sayaka Murata - Maan asukit
"Olin mennyt naimisiin Yūn kanssa, mutta emme ehkä voisi tehdä lapsia, koska hän oli avaruusolio. Jos avaruusalusta ei löytyisi, päätyisin kaiketi jonkun muun pariksi ja joutuisin synnyttämään ihmisiä maailmaa varten."
Sayaka Muratan kirja Maan asukit (Gummerus 2022, suomentanut Raisa Porrasmaa) on varmaankin omituisinta, mitä olen ikinä lukenut. Ja ällöttävintä. Ja hämmentävintä. Ja ytimeen osuvinta. Kirjaa voi nimittäin kaikin mokomin lukea vaikka sellaisenaan, eräänlaisena scifinä tai sitten tarinana siitä, miten mieletön ihmiskunnan systeemi oikeastaan on ja miten rankkaa ulkopuolisuus voikaan olla.
Itse luin tarinaa lähinnä tuolla jälkimmäisellä tyylillä. Tarinan keskushenkilö on Natsuki, joka on kirjan alussa alakoulussa. Hänen kohokohtansa on o-bon-juhla maaseudulla vuoristokylässä, jossa isovanhemmat asuvat. Siellä on Yū, rakas serkku, avaruusolio. Serkku tosiaan väittää olevansa avaruusolio, mutta tässäkin taustalla on se, että (omituinen) äiti on todennut niin. Eräänlainen tulkinnallinen kerros onkin myös lasten asema aikuisten keskellä. Miten helposti lapsena uskookaan itseen liitetyt määritelmät ja miten suuria seurauksia sillä voikaan olla!
Opettaja käyttää Natsukia hyväksi ja sillä on monenlaisia seurauksia. Pian tämän jälkeen Yūn kanssa tapahtuu sellaista, mikä saa koko suvun sekaisin. Jo aiemmin Natsukin elämässä ollut perheväkivalta pahenee. Niin, tämä kirja ei ole mitenkään erityisen kiva eikä siihen varsinaisesti halua jäädä asumaan. Loppukirja käsittelee Natsukin aikuiselämää eikä siitäkään kyllä käänteitä puutu.
Muratan kritiikki erityisesti lisääntymistä kohtaan on osuvaa. Natsukin lähipiiri todella vaikuttaa systeemin aivopesemältä, kun se vaatii häntä hyvinkin suorasukaisin sanakääntein lisääntymään välittömästi. Itse olen onnekkaasti välttynyt lapsiuteluilta, mutta tiedän, etteivät kaikki Suomessakaan välty. Oli muuten vähän hätkähdyttävää eilen kuulla radiosta (Radio Suomi), että Japanin pääministeri ehdotti joitain opintovelkahelpotuksia niille pareille, jotka tekevät lapsia! Taustalla on maan alhainen syntyvyys. Ihmistehdas todella taitaa olla olemassa ja toimia varsin päättäväisesti sille päälle sattuessaan...
Melkoisen äärimmäiseen pakettiin koottua yhteiskuntakritiikkiä siis. Enpä ihmettele kansiliepeen tietoa, että Murata on Japanissa monin verroin palkittu kirjailija. Toivottavasti häneltä suomennetaan vielä lisää!
Haasteet:
Ei löytynyt osumaa mihinkään haasteeseen.
Kommentit
LauraKatarooma: Joo saattaisit kyllä pitää! Se aiemmin suomennettu Lähikaupan nainen ei lähde niin kovalle laukalle että ehkä aloittaisin siitä.
Elegia: Joo totta, syntyvyys saa monet päättäjät panikoimaan ja tekemään kaikenlaisia hätiköityjä ratkaisuja.
Minna: Joo siis Lähikaupan nainen on varsin tavanomainen romaani tähän verrattuna. :D