Jarkko Sipilä - Helsingin pimeä puoli - 100 karua tapausta

"Historia on helposti vain vuosilukuja, hallitsijoita, sotia ja taloudellisia lukuja. Tarinat ihmisistä katoavat - varsinkin kun kyse on ikävistä asioista. Tähän kirjaan on koottu Helsingin pimeää puolta keskustan alueelta. Kyse ei ole vain murhista tai ryöstöistä, vaan pimeä puoli ulottuu myös harmaalle alueelle. Osa tapahtumista voidaan luokitella myös ikäviksi muistoiksi."

Jarkko Sipilä tuli tunnetuksi urastaan rikostoimittajana ja dekkaristina, mutta hän kirjoitti myös vuonna 2018 faktakirjan Helsingin pimeä puoli - 100 karua tapausta (Tammi). Siinä hän esittelee Helsingin alueen rikoksia ja muita ikävyyksiä. Rajausta on kuitenkin tehty eikä tässä ole mukana esimerkiksi varsinaisen Itä-Helsingin juttuja tai muitakaan lähiötapauksia. 

Sipilä on valikoinut juttujaan varsin historiallisella perspektiivillä, sillä 1800-luvulle sijoittuvia tapauksia on melko monta. 2000-luvun tapauksia on todella vähän. Kirjassa on myös sikäli historiallisia kuvauksia, että Suomen sisällissotaan ja varsin toiseen maailmansotaan liittyviä juttuja on useita.

Kirjailija on selvästi perehtynyt aiheisiinsa, ja ne oli kirjoitettu miellyttävän napakasti ja täsmällisesti. Kirjan lopusta löytyy lähdeluettelo ja myös lista eri arkistoista. Oli mukava lukea hyvin kirjoitettu ja toimitettu teos. Jospa sitä uskaltaisi joskus aloittaa myös Sipilän dekkarisarjan.

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: ei kohtaa

Helmet-haaste 2019: kohta 28. Kirjan kannessa on kuu

Kommentit

Takkutukka sanoi…
Sipilä osaa asiansa. Hän ei turhia lavasteita rakentele eikä ylimaallisiin fantasioihin hurahda saati brutaaleissa käänteissä liikoja piehtaroi vaan tarjoaa miellyttävän ja todentuntuisen kattauksen poliisiarjesta muuttuvine trendeineen ja rikollispiirteineen.
Elegia sanoi…
Tämä kiinnostaa minua juuri tuon helsinkikeskeiyyden takia. Itse kun sieltä olen kotoisin, niin tietysti paikallisuus ja historia kiinnostaa. Täytyypä laitella tämä korvan taakse, jos saisi käsiinsä.
Anki sanoi…
Takkutukka: Joo, Sipilää on usein kehuttu hyvästä poliisityön tietämyksestä! Pitää kokeilla sitä dekkarisarjaa.

Elegia: Sinä saisit kirjasta varmasti ihan eri lailla irti. Minä vain lukea jollotin eteenpäin, Helsingin paikat eivät sano minulle mitään enkä osaa sijoittaa kaupunginosia oikeisiin kohtiin kartalla.
Amma sanoi…
Tämäpä on kiinnostavan oloinen kirja. Minulta Sipilän tuotanto on mennyt oikeastaan ihan kokonaan yli, mutta ehdin nähdä hänet Kuopiossa Rokkia ja rikoksia -tapahtumassa vain joitakin kuukausia ennen kuolemaansa. Hänen asiantuntemuksensa ja jotenkin empaattisuutta huokuva olemuksensa (mitä en ehkä ammattinsa ja tuotantonsa perusteella osannut odottaa) teki vaikutuksen. En ole niin kiva dekkaristi, että ehkä tulen lukemaan dekkareitaan, mutta tämä tietokirja voisi kiinnostaa.
Jonna sanoi…
En ole Sipilää lukenut lainkaan, mutta tästä voisi aloittaa tutustumisen hänen tuotantoonsa.
Sipilän dekkareihin en ole tarttunut - kuten en dekkareihin juuri muutenkaan. Mutta tämä voisi olla my cup of tea 😊
Minna sanoi…
Helsinki kiinnostaa aina! Onhan se syntymä-, koulu- ja nykyinen asuinkaupunkini, johon kaikki isovanhempani tulivat 1930-luvun eri vaiheissa.

Todellisuus on usein tarua ihmeellisempää, täytyy siis ottaa selvää miten tämän kirjan osalta on.

Minna /KBC
Anki sanoi…
Amma: Sipilä tuli itselleni tutuksi Maikkarin Rikospaikka-ohjelmasta. Ulkomuodoltaan tuikean oloisessa miehessä oli selvästi paljon empatiaa.

Jonna: Koin ainakin itse kirjan tosi kiinnostavaksi ja sujuvaksi lukea.

Viivi Koo: Joo, tässä tosiaan kaikki tapaukset eivät ole rikoksia, vaan on myös ikäviä sattumia.

Minna: Uskon sinun saavan kirjasta irti, kun Helsinki on valmiiksi tuttu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!