Neil Gaiman - Pohjoisen mytologia

 

"Mietitkö koskaan, mistä runot tulevat? Mistä me saamme laulut, joita laulamme, ja tarinat, joita kerromme? Pohditko milloinkaan, miksi toiset pystyvät unelmoimaan suuria, viisaita ja kauniita unelmia ja välittämään nuo unet maailmalle runoina, joita lauletaan ja kerrotaan aina uudelleen, niin kauan kuin aurinko nousee ja laskee, niin kauan kuin kuu kasvaa ja kutistuu? Oletko koskaan ihmetellyt, miksi toiset luovat kauniita lauluja ja runoja ja tarinoita, ja toiset eivät?"

Neil Gaiman on yksi fantasiakirjallisuuden suuria nimiä. Tarvitsin Helmet-haasteeseen jonkin mytologiaan perustuvan kirjan enkä ollut koskaan aiemmin lukenut Gaimanilta mitään, joten sain lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Pohjoisen mytologia (Like 2019, suomentanut Jouko Ruokosenmäki) kertoo skandinaavisista taruista, joissa seikkailevat pääosissa Odin, Thor ja Loki.

Tarujen hahmot olivat minulle toki päällisin puolin tuttuja, sillä tämä tarusto on varsin tunnettu muuallakin kuin Skandinaviassa. Gaiman on kirjassaan tehnyt omia tulkintojaan pohjaten tarinansa eri Edda-teoksiin. Mitkään muut tarinat eivät kyllä olleet minulle tuttuja, paitsi loppupuolen jumalten kosto Lokille. Mielenkiinnolla tarinoita kyllä luki, Gaiman kirjoittaa sujuvasti.

Alkuun tosin vähän kummeksuin kerronnan tapaa. Se tuntui vähän kuin satujen kertomiselta lapsille ja ihmettelin kirjan luokittelua aikuisten puolelle kirjastossa. Kertoja myös ajoittain puhuttelee lukijaa. Sitten kuitenkin kohautin olkiani ja annoin tarinoiden viedä. Miksipä ei aikuisillekin voisi kirjoittaa satuja? Tarinoissa on myös sen verran väkivaltaa, että varsinaisesti lapsille en kyllä näitä lukisi.

Kirjassa käydään jatkuvaa mittelöä jättiläisten ja jumalien välillä. Jumalattaret ovat jättiläismiesten mieleen ja paljon käydään juonittelua puolin jos toisin. Myös jumalien erilaiset persoonat piirtyivät hyvin esiin. Pakko sanoa, että Loki oli kieroudessaan kyllä kiinnostavin taruston henkilöistä.

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan

Helmet-haaste 2019: kohta 49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

Kommentit

Mielenkiintoista, löytiskö englanniks 12-vuotiaalle lapsenlapselle.
Anki sanoi…
Luulisi ainakin netistä löytyvän!
Nämä mytologiat jaksavat kyllä kiehtoa näin vuosisatojenkin jälkeen ja riemulla luin myös tämän Gaimanin teoksen. Loki oli selkeästi kokelman stara vaikka tekikin kolttosia kolttosten perään.
Gaimanhan on kirjoittanut myös Terry Pratchettin kanssa Hyviä enteitä teoksen jossa näiden kahden kulttikirjailijan kerronta lähtee oikein kunnolla laukalle, jos humoristinen kohellusfantasia kiinnostaa :D
Elegia sanoi…
Olen lukenut Gaimanilta yhden kirjan, Neverwhere (se on kai suomennettukin, mutta en muista sen nimeä) joka oli aika erikoinen lukuelämys ainakin silloin aikanaan. Siis ihan hyvä. Myöhemmin katsoin Gaimanin romaanin American Gods pohjalta tehtyä sarjaa ja se oli mielestäni aika sekava. En tiedä olisiko kirjana parempi, mutta eipä ole tullut luettua (eikä oikein innostakaan varmaan juuri sen sarjan katsomisen takia).
Anki sanoi…
Heidi: Hyviä enteitä nousi nyt lukulistalle, Pratchetista olen pitänyt jo lapsesta asti!

Elegia: Taitaa olla suomeksi Neverwhere - Maanalainen Lontoo tai jotain sinnepäin. Sitä on kehuttu muuallakin, joten voisi joskus kokeilla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!