maanantai 5. kesäkuuta 2023

Petra Rautiainen - Meren muisti

 "Mutta minä tiedän. Minä tiedän, että kaikki pinnan päällä on illuusiota. Kun menee tarpeeksi lähelle, meri näyttää vieraalta. Syvyyksissä mätänevät korallieläinten raajat ja levien murskatut kehrät.

      Meren alle voi kuolla muullakin kuin yhdellä tavalla."


Petra Rautiaisen Meren muisti (Otava 2022) kertoo kveenitaustaisesta Aapasta/Auruurasta, joka on 80-luvulla amerikkalaisen öljy-yhtiön palkkalistoilla. Hän palaa vanhaan kotipaikkaansa Pohjois-Norjaan, sillä siellä tehdään hänen käsikirjoittamaansa propagandavideota öljynporauksen hyvyydestä. Samaan aikaan hänen ämminsä tekee kuolemaa. Aapa on hyvin töykeä ja ilkeäkin ihminen, mutta epäsympaattisuus saa vähitellen selityksen kirjan mittaan. Ajan kuluessa käy selväksi, että ura ja menneisyys joutuvat törmäyskurssille.

Motivaationi lukea tämä kirja tuli puhtaasti keskeneräisistä Helmet-haasteista. Tarvitsin molempiin ilmastonmuutokseen liittyvän teoksen ja kohta tuntui hankalalta. Ilmastonmuutos ja ympäristöaiheet eivät kuulu suosikkeihini muun muassa niiden ahdistavuuden vuoksi. Rautiaisen kirjasta oli netissä paljon suosituksia ja se oli myös maltillisen kokoinen.

Kirjassa on huomiota herättävä kieli. Kirja kulkee kahdessa aikatasossa, joista toisen kertoja selviää vasta aivan lopussa. Tuntemattoman kertojan käyttämä kieli on varsin kaunista ja kiteyttävää. Aapan katkera ja vihainen ajatusmaailma tihkuu hänen käyttämästään kielestä läpi. 

Tarina oli minusta aika hyvin punottu, mutta en kyllä jostain syystä varsinaisesti tempautunut siihen mukaan. Kirjaa oli sujuva lukea, mutta jotenkin se jäi minulle vain ihan kivaksi. Ehkä siinä oli aavistus kliseisyyttä, mikä teki tämän vaikutuksen.

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin

Helmet-haaste 2019: kohta 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja

4 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Minusta tämä oli todella hyvä. Jäämeren ranta ja kveenit ei ole muissa kirjoissa tullut vastaan. Tykkäsin todella paljon myös päähenkilöstä. Ehkä kirjan loppu oli liian siirappinen minulle, mutta kestin senkin.

Margit kirjoitti...

Minusta jääntutkimusalukseen liittyvä toinen aikataso oli hienosti toteutettu ajankohtaan liittyvine vihjauksineen.

Anki kirjoitti...

Mai: Joo ei tämä missään nimessä huono ollut, mutta ei noussut kyllä itselleni suosikiksi. Kveeneistä kyllä plussaa.

Margit: Totta, se oli kyllä hyvin tehty. Itselläni vain ei mielenkiinto oikein ole sellaisissa asioissa niin en osannut sitä kunnolla huomioida.

Viivi Koo / Kirjailuja kirjoitti...

Mulle tuli mieleen ammoin lukemani Tuula Väisäsen romaani Ida, jossa käsitellään hieman kveenejä: https://kirjailujakirjablogi.blogspot.com/2017/09/tuula-vaisanen-ida.html
Aika kiintoisa, vähän erilainen aihe. Ja kansi on hieno!