Roger Leloup - Vulcanuksen ahjo (Yoko Tsuno)

Käännös: Mirka Ulanto. Story House Egmont 2023.

Teki mieli pitkästä aikaa lukea vähän sarjakuvia ja vierailin kirjaston lastenosastolla. Jostain syystä Yoko Tsunot lasketaan lastensarjakuviksi, vaikka minusta niiden voimakas scifi-ulottuvuus sopii paremmin aikuisille. Ote tosin on varsin seikkailullinen, joten siitä syystä varmaankin albumit sijoitetaan kirjastossa lasten puolelle.

Tapaamme taas vinealaiset, salaa maapallolla asuvan muualta tulleen kansan. Yoko rientää Polin ja Vicin kanssa hätiin, kun uutisissa kerrotaan öljynporauslautan ympäristöstä löytyneen salaperäistä ainetta. Yoko arvaa heti sen olevan vinealaisten, onhan hänellä itselläänkin vinealaisten pallo. Suuret seikkailut odottavat.

Jos olisi lahjakas luonnontieteissä, osaisi varmaan jotenkin arvottaa Leloupin maailman yksityiskohtia. Kun en ole, niin tyydyn vain seuraamaan seikkailua. Varsinaisille scifi-intoilijoille näissä sarjakuvissa on kaikenlaista ajateltavaa, mutta lukeminen onnistuu kyllä myös toiminnasta viihtyminen edellä. Pidän myös kovasti Leloupin piirrosjäljestä, se on oikeastaan kauneinta jälkeä, jota olen sarjakuvissa nähnyt.


Kommentit

Gregorius sanoi…
Yoko Tsuno on kohderyhmäajattelussa vaikeasti luokiteltava rajatapaus, tai laajalle ikähaarukalle: itse kyllä luen (samoin kuin joitain muitakin sarjakuvia joita tavataan luokitella lastenosastolle) ja jos olisi omia lapsia niin kyllä pitäisin huolta että hyllyssä olisi Tsunoja tarjolla.

Ja erityisesti näissä 70-80-luvun sarjoissa Leloupin piirrosjälki on kyllä omaa luokkaansa.
Takkutukka sanoi…
Itse en juuri sarjakuvia lue, mutta tämän teoksen värimaailma on harvinaisen kaunis, harmoninenja silmää hivelevä:)
Anki sanoi…
Gregorius: Joo, kyllä näitä luki sujuvasti jo alakoulussa, mutta eivät kyllä tunnu yhtään lapsellisilta aikuisenakaan!

Takkutukka: Joo, Yoko Tsunoissa myös värit ovat minusta onnistuneita.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!