perjantai 9. kesäkuuta 2023

Timo Parvela - Ella ja Pukari (Ella-sarja 6)

"- Jalkapallo-ottelu on avain kaikkeen, Tuukka jatkoi. - Se on pelkkää hämäystä. Todellisuudessa ne haluavat vain kerätä kaikki oppilaat yhteen, jotta meidät on sitten helpompi lastata aluksiin, jotka vievät meidät syötäväksi."

Timo Parvelan kuudes Ella-kirja on Ella ja Pukari (Tammi 2000, kuvitus Markus Majaluoma). Ellan luokkaan tulee uusi oppilas, oikealta nimeltään Pertti Ryhänen, mutta oppilaiden mielestä Pukari. Pukari on nimittäin kova tappelemaan. Ainoa joka luokassa säästyy nyrkeiltä on pöhkö Pate. Muu luokka pitää tiiviisti kriisikokouksia koulunpihan ruusupensaassa. Tuukka on kuullut opettajan sanovan ettei Pukari ole tältä planeetalta, ja oppilaat ottavat sanonnan kirjaimellisesti. On luotava suunnitelma, jotta maailma voidaan pelastaa humanoideilta.

Valitsin kirjan sekä nostalgian että lukujumin purkajan toivossa. Kouluaikoina Aapisessani oli pätkä Ellasta ja yökoulusta, ja se sai minut todella innostumaan lukemisesta. Onkin periaatteessa siis kiittäminen Timo Parvelaa, että minusta tuli lukija ja että myöhemmin perustin tämän nyt jo 14-vuotisen (!) kirjablogin. Tuota kyseistä Ella-kirjaa ei ollut kirjastossa paikalla, mutta olen lapsena lukenut myös tämän Pukari-kirjan.

Parvelan huumori on loistavaa ja todella viihdyin kirjan parissa. Tuokio oli tosin varsin lyhyt, sillä kirja on osa vanhaa juuri lukemaan oppineille tarkoitettua Kirjava Kukko -sarjaa. Sekin oli ihastuttavaa, että sarja oli kirjastossa samalla paikalla kuin ennenkin! 

Kirjasta voi toki halutessaan etsiä aikuista puhuttelevia tasoja. Pukarin vanhemmat heivaavat vastuun muille ja väittävät kirkkain silmin, ettei heidän lapsensa ketään lyö. Heidän mielestään muut luokan lapset ovat outoja. Tällaisia huoltajia toki riittää. Kirjan edetessä kuitenkin näyttää siltä, että Pukari rauhoittuu oman luokkansa oppilaita kohtaan ja käyttäytyy paremmin. Äärimmäisiä sopeutumisvaikeuksia?

Parvelan kirjojen huumori on itselleni kovin mieleistä farssilajityyppiä. Sanailukin on mainiota, mutta ajoittain kirjassa tilanteet kiihtyvät melkoisiin mittasuhteisiin. Sopii toki hyvin lapsille ja myös meille dramatiikantajuisille aikuisille.

5 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Pidän sekä Timo Parvelan että Markus Majaluoman tyylistä.
Olen lukenut jotain Timo Parvelan isosta tuotannosta ja antanut lahjaksi näitä kirjoja.
Parhailla lastenkirjailijoilla on aina kirjoissaan myös aikuiseen vetoava taso.

Mai Laakso kirjoitti...

Näitä on tullut luettua lapsille aika monet kerrat töissä ja kotona.

Työelämästä jo voin sanoa, että yleensä vanhemmat puolustavat aina omia lapsiaan muiden edessä ja ilmoittavat kirkkain silmin, että ei meidän lapsi lyö toisia lapsia eikä ole koskaan ennenkään lyönyt, vaikka edellisestä hoitopaikasta, eskarista/koulusta tulisi viestiä, että ongelmia on ollut ja ne ovat vanhempien tiedossa. Hoitopaikka, eskari/koulu jopa vaihdettu niiden vuoksi.

Hyvä Parvela ja hienoa, että olet innostunut lukemisesta juuri Parvelan kirjojen ansiosta. Niissä näkyy elämän arkipäivät ja huumori. Ja opettajalla on selvästi ollut hauskaa, kun on luonut yli 100 kirjaa lapsille ja osa yli 30 maahan käännettynä.

Takkutukka kirjoitti...

Parvela on mainio kirjailija, jonka monasti ajatuksia ja kysymyksiä herättäviä teoksia on tullut luettua myös lapsille.
Mukavaa, että Parvela sai kutiteltua myös lukuhermojasi, ne kun myös omalla kohdalla väliin asettuvat - mistä lie johtunee - lepo-moodiin:)

Anki kirjoitti...

Marjatta: Itseeni nykyään vetoaa ennen kaikkea hyvä tarina enkä sinänsä aina odota mitään syvempiä juttuja lastenkirjoissa. Toki onhan se plussaa, että tasoja löytyy!

Mai: Joo, Parvelalla lienee kyllä itselläänkin hauskaa! Kivoja kirjoja.

Takkutukka: Tämä jatkuvasti hyökkäävä lukujumi on todella ärsyttävä. Kirjoihin on niin ihana uppoutua. Varsinkin pitemmät teokset jäävät nyt helposti kesken.

Pearl Clover kirjoitti...

Voi Ellat olivat lapsuuteni lemppareita ja ihan pelkkä ajatuskin naurattaa yhä. Sekä oppilaat että vanhemmat olivat kaikki järjettömän hellyyttäviä ja huvittavia. Täytyisi ottaa joskus uudelleenlukuun ajanratoksi, luin tuolloin ainakin neljätoista ensimmäistä ja huomasin nyt että niitä on ilmestynyt saman verran lisää!