Hergé - Sininen Lootus (Tintin seikkailut 5)

Hergén Shanghaihin pääosin sijoittuva sarjakuva-albumi Sininen lootus (Otava 1972/2006, suomentaneet Heikki ja Soile Kaukoranta) on täynnä poliittisia jännitteitä ja tuttua kohellusta. Tintti vierailee Miloun kanssa maharadzan vieraanan Intiassa, kun hän saa yllättävän vieraan. Japanilainen mies sopertaa vain Mitsuhirato ja Shanghai, kunnes tulee hulluksi. Tintti matkustaa Shanghaihin ja joutuu melkoisiin seikkailuihin. Hän kohtaa sekä ystäviä että vihollisia. Mukana menossa on kiinalaisia, japanilaisia ja eurooppalaisia. 

Luettuani albumin avasin netin saadakseni tietää enemmän aikakaudesta. Alkuperäinen sarjakuva on ilmestynyt 1936 eli joitain vuosia ennen toista maailmansotaa. Wikipedia evästi minua kertomalla, että ensimmäisen oopiumsodan päätyttyä 1842 perustettiin länsimaiden vaatimuksesta Shanghain kansainvälinen siirtokunta. Alueella oli kiinalaisten ja brittien ohella ranskalaisia ja amerikkalaisia ja myöhemmin japanilaisia. Tämä selittää ne lukuisat vyöhykkeet, joilla Tintti sarjakuvassa seikkailee ja on joutua jatkuvasti jonkun tahon pidättämäksi. Moni japanilainen kuvataan varsin ylimielisenä kiinalaisia kohtaan, minkä taustalla lienee vuosina 1894-1895 käyty Kiinan-Japanin sota. 

Hergéllä on tuon ajan eurooppalaiseksi varsin humaani asenne aasialaisia kohtaan. Pahiksia löytyy joka kansallisuudesta, niin myös hyviksiä. Tintti kertoo yhdessä kohtauksessa uudelle kiinalaiselle ystävälleen eurooppalaisten hulluista kuvitelmista, mitä kiinalaisiin tulee. Ystävä on joutunut valkoisten kaltoinkohtelemaksi hyvin raa'alla tavalla ja ihmetteleekin, miksi Tintti pelastaa hänet hukkumasta. Tässä suhteessa albumi on varsin ajankohtainen ympäri maailmaa.

Tulipa siis sivistettyä itseään Tintin myötä! Olen tosi laiska googlettamaan, mutta nyt tuli tarve saada lisätietoa. Oikein mukava teos, mutta joistain vitseistä huolimatta jotenkin vakavampi kuin uudemmat osat.

Kommentit

aino harjula sanoi…
Tinttejä tekisi mieli lukea uudelleen. En vain ole niitä kirjastossakaan juuri nähnyt. Pitäisi kai pyytää varauksen kautta luettavaksi.
Anki sanoi…
Löytyvät yleensä lasten puolelta, kannattaa sieltä vilkaista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!