Goscinny & Uderzo - Asterix gallialainen (Asterix seikkailee 1)


 Tulipa taas tartuttua sarjakuviin. Minulla on parhaillaan kesken tosi paksu opus, jonka maaliin saattamisessa kestänee vielä tovi. Tutut sarjakuvat keventävät mukavasti.

Luin Asterixeja jonkin verran jo lapsena. Tämäkin sarjan avausosa Asterix gallialainen (Egmont Kustannus 1974/2018, suomentanut Outi Walli) oli ennestään tuttu. Albumi esittelee sarjakuvan keskeiset hahmot ja sen olennaisen lähtökohdan eli gallialaisten tarumaisen ylivoiman roomalaisia vastaan. Roomalaiset sieppaavat tietäjä Akvavitixen saadakseen tietää, mistä gallialaiset saavat voimansa. Siinä asiassa Kummelia lainatakseni apinaa koijataan aivan kerrakseen. 

Ainakin tämä avausosa oli itselleni täyttä välipalaviihdettä. Asterixin maailma on hauska, mutta itseeni uppoavat enemmän Tintit ja aina silloin tällöin nautittuna myös Yoko Tsunot. On kuitenkin niin, että ikivanhassa Keskisuomalaisen 100 kirjaa -haasteessa pitää lukea koko tämä Asterix-sarja, joten näin siis tapahtukoon. Voi kyllä hyvinkin olla, että luen useamman putkeen ja teen sitten yhteispostauksia. Yhdestä albumista ei välttämättä ole niin paljon sanottavaa.

Kommentit

Anneli A sanoi…
Enpä ole aikoihin lukenut Asterixeja, vaikka nuorena ne tulivat kaikki luetuiksi. Olisikin kiinnostavaa lukea joku uudelleen ja katsoa, miten niihin suhtautuu tämän päivän eläkeläinen.
Margit sanoi…
Minulla on kirjahyllyssä muutama aikoinaan ostettu Asterix. Asterix ja Kleopatra ja Asterix Britanniassa ovat suosikkejani.
ketjukolaaja sanoi…
Ohoh! Wikipedian mukaan Asterix-albumeita on 39 kpl! On siinä lukemista, vaikka ovathan ne tosiaan melkoisen viihdyttäviä pikku veijareita. Asterix olympialaisissa taisi olla ensimmäinen albumi, jota sain lukea. Jonkun toisen pikkupojan isä osti sen Niuvan uimarannalla olleesta kioskista ja meitä poikia kerääntyi ympärille lukemaan pummilla. Tämä tapahtui ihan 1970-luvun alussa. Näkyy ilmestyneen vuonna 1970.
Takkutukka sanoi…
Asterix on vauhdikas ja mainio veikko ja näitä sarjiksia tuli luettua, kun pojat olivat siinä iässä. Annelin tavoin olisikin mainio idea katsastaa, mitä ne tässä kohtaa elämää lukijana antaisivat ja kertoisivat...
Anki sanoi…
Anneli: Joo, olisi kyllä mielenkiintoista lukea, millaisen vaikutuksen Asterix tekisi myöhemmällä iällä! Suomessa on jo moni sukupolvi kasvanut Asterixin parissa. :)

Margit: Olen saattanut nuokin joskus lukea, mutta nimistä en osaa päätellä. Vanhemmillani on jossain tallessa murrealbumi Obelixin orjalaeva. :D

Ketjukolaaja: Joo näitä riittää, ja Wikipedian mukaan viimeisin on tullut vasta pari vuotta sitten! Sinulla on kiva Asterix-muisto. :)

Takkutukka: Joo, olisi hauska tosiaan tietää miten Aserixit vaikuttaisivat sinuun ja Anneliin! :)
Gregorius sanoi…
Onhan nämä tullut luettua vuosien varrella kaikki (ihan niitä uusimpia myöten) ja aika monta alkupäästä moneen kertaan.
Näissä kyllä tekijät vielä hieman kehittyvät, ja vaikka tässä ensimmäisessä albumissa sarjan kaikkein perusteellisimmat osaset ovatkin jo mukana, niin varsinaisesti palaset osuvat kohdalleen vasta myöhemmissä albumeissa (mutta niistä parhaan valitseminen olisikin vaikeaa, kärkikymmenikön ehkä).

Aikuislukijalle oma hupinsa ovat kaikki kulttuuriset, yhteiskunnalliset yms. viittaukset, joita sarjassa riittää, ja ei-ranskalaiselle toisesta ajasta ei varmaan ole edes toivoa hoksata kaikkea (ja joihin ei ehkä lapsena edes niin kiinnittänyt huomiota koska homma toimi muutenkin)
Anki sanoi…
Joo, itse en kummoisesti tunne ranskalaista kulttuuria niin viittaukset menevät varmasti ohi. Lisähauskuutta saisi varmaan latinan osaamisesta, mutta valitettavasti en osaa sitäkään.
Oi muistan kuinka lapsuudessani luin näitä aina kesäisin! Isälläni oli vino pino näitä varaston kätkössä. Hyvät muistot on jäänyt :) Pitäisi varmaan nostalgisesti nyt käydä kurkkasemassa miten uppoaisi nyt aikuisena.
Jokke sanoi…
Tämä on sarjan ensimmäinen eikä siten paras, sarja parani, mutta Rene Goscinnyn kuoltua (1977) taso laski, nyttemmin sarjaa tekevät aivan ventovieraat. Uderzo kuoli 2020.
Anki sanoi…
Heidi: Lue ihmeessä, kyllä nämä viihdyttävät aikuisiakin!

Jokke: Ahaa, hyvä tietää. Erikoista että sarjaa jatketaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!