Elly Griffiths - Yöhaukat (Ruth Galloway -mysteeri 13)

 "Toinen haukka on suunnannut taskulamppunsa Troyn jalkoihin, ja nyt kaikki näkevät. Vaatteet keinuvat kohoavan vuoksen laineilla, ja liike luo mielikuvan jostain elävästä. Mutta meriruohomättääseen takertunut ihminen on eittämättä kuollut. Ruumis makaa käsivarret ojossa kuin apua anoen."

VARO JUONIPALJASTUKSIA!

Elly Griffithsin kolmastoista Ruth-dekkari on Yöhaukat (Tammi 2023, suomentanut Anna Kangasmaa). Syrjäisellä Black Dogin maatilalla kuuluu ammuskelua ja Nelson syöksyy paikalle. Talossa asunut pariskunta on kuollut ja näyttää siltä, että aviomies on ampunut ensin vaimonsa ja sitten itsensä. Tilasta paljastuu tutkinnassa toinen toistaan kauheampia asioita ja pariskunnan aikuiset lapsetkin vaikuttavat jotenkin oudoilta. Lähes samaan aikaan Yöhaukoiksi itseään nimittävät aarteenetsijät löytävät ison pronssikautisen löydön ja tuoreen ruumiin. Onko vainaja laiton siirtolainen vai sittenkin paikallinen mies? Ruth on palannut vanhaan kotiinsa ja noussut Philin paikalle laitoksensa johtajaksi. Tietenkin hän tempautuu tutkintaan ja murehtii samaan aikaan omahyväistä ja outoa uutta alaistaan, Daniel Brownia.

Olipas hauska sukeltaa taas Ruthin maailmaan! Koen jo nyt surua, koska seuraava osa on sarjan viimeinen. Toisaalta hyvänkin sarjan pitää loppua joskus. Griffithsin kirjoissa on ihanaa lämpöä jännityksestä ja rikoksista huolimatta. Koska sarjan osia on lukenut jo parin vuoden ajan, on vakituisista henkilöistä tullut kuin omia tuttuja. 

Hieman oudoksuin kirjan alkupuolta, koska Ruthilla tuntui vähän nousseen johtoasema hattuun. Hän selvästi epäili muiden epäilevän taitojaan. Toisaalta Daniel sittemmin selkeästi haastaakin ärsyttävillä kommenteillaan Ruthin asemaa. Daniel on kirjan mielenkiintoisimpia hahmoja ristiriitaisuudessaan; hän välillä piikittelee Ruthia, on yli-itsevarma ammatillisissa asioissa, mutta toisaalta selvästi yksinäinen ja ystävien tarpeessa. Danielista paljastetaan yllättävä asia kirjan loppupuolella.

Ruthin ja Nelsonin suhdesoppa ei ota selvenemisen merkkejä, mutta lopussa Nelson viimein paljastaa äidilleen olevansa Katen isä. Jää sellainen olo, että vihdoin sarjan viimeisessä osassa Nelson tekisi jonkinlaisen selvän valinnan.

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Voin kuvata, että Lukitussa huoneessa tapahtuu kaikenlaista jännää, mutta eihän se Nelson osaa päättää mitään. Luulenpa, että sarja jatkuu edelleen.
Mahtava sarja. Ruth on sellainen nykyajan neiti Marple. Vähän höpsö, mutta rakastettava tyyppi.
Anki sanoi…
Ei sarjan käsittääkseni ainakaan pitäisi enää jatkua tuosta Lukitusta huoneesta. Onhan sarja nytkin tosi pitkä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!