Liv Strömquist - Einsteins nya fru (Samlade verk)

Tulipa taas luettua sarjakuvaa välillä. Liv Strömquistiä löytyi kirjastosta tällä kertaa alkukielellä ruotsiksi ja nappasin mukaani albumin Einsteins nya fru (Galago 2018). Taiteilija löylyttää monesta pienestä tarinasta koostuvassa albumissaan yhteiskuntaa ja erinäisiä superstatuksen saaneita miehiä. 

Yksi mainioimmista tarinoista oli kirjan aloittava "Historiens mest provocerande pojkvänner", jossa sijalta seitsemän sijalle yksi listataan kamalia julkkiksia hienossa gaalassa. Mukana on muun muassa Karl Marx ja Einstein. Nerouden viitta ei tarkoita todellakaan sitä, että ihminen olisi puolisolleen kovinkaan suuri unelmamies.

Myös pieni iloittelu "Barn är konservativ höger" ("Lapset ovat oikeistokonservatiiveja") nauratti minua. Joku saattaisi tietysti mielensäkin pahoittaa kun lapset esitetään tässä valossa, mutta minusta sarjis oli hulvaton ja osui maaliinsa. Lapsi tosiaan kilpailee uskossaan ydinperheeseen oikeistokonservatiivin kanssa.

Joukossa on myös erillinen juttu Elviksen järkyttävän nuoresta vaimosta Priscillasta, erilaisista rasittavista ihmistyypeistä ja muun muassa Stalinin ensimmäisestä vaimosta. Kaikenlaista pientä hauskaa siis. Osa sarjakuvista oli ehkä hieman jämäpalanomaisia, mutta nautin kyllä taas Strömquistin menosta. Oli myös ihana huomata, miten sujuvasti näitä juttuja luki ruotsiksi.

Kommentit

tykkään Liv Strömquistin huumorista
Elegia sanoi…
Vaikuttaa tosi kiintoisalta! Minun on pitänyt lukea Strömquistilta ainakin jokin sarjakuvateos, mutta en ole saanut aikaiseksi koska en ikinä Suomessa muista (pää aina sekoaa siellä kirjastossa). Näitä ei muistaakseni ole enkuksi saatavilla, joten siksi ei ole tullut luettua.
Anneli A sanoi…
Onpa kiinnostava. Strömquist on minulle ihan tuntematon tuttavuus.
Anki sanoi…
Hannele: Kuin myös!

Elegia: Onpas harmi, ettei ole enkkukäännöksiä. Näillä sarjiksilla olisi takuulla laajempia markkinoita kuin pelkät Ruotsi ja Suomi (ylipäätään vain Pohjoismaat).

Anneli: Kannattaa kokeilla! Minuun Strömquistin huumori uppoaa.
Luen Strömquistia aina kun joku hänen kirjoistaan osuu eteeni - todellakin mainiota huumoria ja hauskasti vinksahtaneita näkökulmia tuttuihinkin ilmiöihin!
Leena Laurila sanoi…
Täällä vielä yks Liv Strömquist-fani, minua myös naurattavat hyvin hänen purevat kiteytyksensä!
Anki sanoi…
Mari: Joo, minulla on varauksessa se uusin suomennettu eli Peilisalissa. Hieno sarjakuvataiteilija!

Leena: Kyllä, huumori osuu ytimeen. :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!