Juha-Pekka Koskinen ja Miranda Koskinen - Kauhea Gabriel Hullo

 "Vielä ope lohtua valaa

"Voithan murista vaikka salaa.

Turha tontun roolia on surra,

vaikka et siinä saa ketään purra.

Dracula olisi aivan liian raju,

rehtorilta lähtisi kiukusta taju."

Siihen on Kaapon pakko tyytyä,

vaikka into alkaakin hyytyä."


Juha-Pekka Koskisen kirjoittama ja Miranda Koskisen kuvittama lasten kuvakauhukirja Kauhea Gabriel Hullo (Karisto 2011) kertoo kouluikäisestä Gabrielista, joka ikävöi merillä kulkevaa isäänsä. Gabrielilla on vilkas mielikuvitus, jota hän ryydittää kauhukirjoilla. Kirjassa seikkailevatkin kaikenlaiset kummajaiset, muttei huumoriakaan ole unohdettu.

Luin kirjan, koska kirjaston työntekijä erityisesti suositteli sitä minulle etsiessäni lastenrunokirjaa. Päädyin siinä Helmetin haastekohdassa eri teokseen, mutta tämä kauhukirja kiinnosti muuten vain. Muutama päivä myöhemmin tajusin, että tällä kirjallahan saan haasteesta myös kirjaston työntekijä suosittelee -kohdan täyteen!

Kirja on varmasti mieleinen lapsille, joita kauhu kiinnostaa. Riimittely on onnistunutta ja myös ihastuttavan rikasta kieltä. Miranda Koskisen kuvitus sopii tekstiin hienosti. Aikuislukijalle Gabrielin isän etsiminen milloin mistäkin oli koskettava. Kirja sopii myös reissutyöperheen lapsille. Kaikista herkimmille kouluikäisellekään en suosittele, koska osa kirjan kuvista saattaa pelottaa.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Kansikuva jo näyttää kauhukirjaan sopivalta.
Anki sanoi…
Kyllä, kuvitus oli minusta hieno.
Takkutukka sanoi…
Ihastuttavan herkullinen ja huumoripitoinen runo!!

Eiköhän se kauhu kutittelee useampaa nuortaa lukijaa ja voisin ajatella tämäntyyppisen teoksen myös auttavaan hälventämään ja käsittelemään pelon tunteita, kun sitä turvallisissa olosuhteissa luetaan sama koskee matkustavien isien poissaolon herättämiä tuntemuksia.
Amma sanoi…
Koskisen lastenkirjoihin en olekaan tutustunut. Sitaatin perusteella vaikuttaa juuri sellaiselta, mitä mielelläni olisin lukenut lapsille näiden ollessa pienempiä.
Anneli A sanoi…
Onpa kiinnostavan tuntuinen kirja, ihan on uusi tuttavuus. Lapsenlapseni on 9 vuotta, eli voisin harkita kirjan lukemista hänen kanssaan. Taidan ensin käydä kirjastossa tutustumassa, ts. onko liian "kauhea" hänelle. - Mukavaa sunnuntaita!
Pitääpä lisätä tämä harkintalistalle. Hyvä riimittely ja rikas sanasto kiinnostavat mutta kauhuelementeistä en ole ihan niin varma.
Onko tämä nyt siis sama J P Koskinen, joka on kirjoittanut esimerkiksi Tulisiivet? 🤔
Menen sekaisin saman nimisissä kirjailijoissa.

Kiva että lasten runoutta julkaistaan, ja ettei se ole ainakaan pelkästään sellaista "lorupussimateriaalia" eli pikkusievää. Taitaa muutenkin olla lastenkirjallisuus ihan eri tasolla kuin esim 20 v sitten, kun olin päiväkodissa töissä.
Tulisiiven, mokoma autocorrect! 😉
Anki sanoi…
Takkutukka: Kyllä, pelkoja voi turvallisesti tutkia vanhemman ja kirjan avulla.

Amma: Mukavaa riimittelyä.

Anneli: Kannattaa kokeilla! Tuonikäinen kuulostaa otolliselta yleisöltä.

Jonna: Kyllä, laadukas lastenkirja.

Jane: Eipä ole tullut mieleenkään JP Koskinen, hieman kyllä epäilen? Nykyään taitaa olla aika monenlaista lastenkirjaa saatavilla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!