Kale Puonti - Fadi (Pasilan Myrkky 5)

 "Kun kokous oli päättynyt, Ali Yasin sulki läppärinsä ja istui pitkään miettimässä jakomäkeläisen asuntonsa keittiön pöydän ääressä. Vaikka operaation ja peitetehtävän yksityiskohdat olivat vielä hämärän peitossa, niin Ali ymmärsi, että odotukset hänen suhteensa oli asetettu korkealle. Ilmeisesti kaikille operaatioon osallistuville poliiseille ei myöhemminkään kerrottaisi hänen olevan osallisena tähän. Vasta hetki sitten hän oli vitsaillut tulevista työtehtävistä opiskelijakavereidensa kanssa Poliisiammattikorkeakoulun käytävillä, ja nyt hänet olikin yhtäkkiä tempaistu salaiseen tehtävään kansainväliseen terrorisminvastaiseen operaatioon. Hän ei vielä aivan käsittänyt, mihin kaikkeen oli suostumuksellaan lupautunut, mutta tämä luultavasti määrittäisi isomminkin hänen tulevan uransa suuntaa ja tässä hän ei saisi siksi epäonnistua."

Kale Puonti jatkaa Pasilan Myrkky- sarjaansa osalla Fadi (Bazar 2023). Kirjan päähenkilöinä on kaksi irakilaista/irakilaistaustaista miestä, Fadi ja Ali. Asetelma on hyvin kutkuttava, sillä Fadi on vanha terroristi ja terrorismijärjestön huumepuolella keskiportaan johtoa, kun taas Ali on kunnollinen poliisikoulun opiskelija lähellä valmistumista. Ali saa Supolta kutkuttavan tarjouksen: Suomessa tutkitaan todella kansainvälistä rikosvyyhteä ja Ali olisi arabina loistava peitepoliisi. Vanha Kaartamon kaarti on edelleen menossa mukana ja saamme hieman kurkistusta Pesosen ja Aleksi Ojasen yksityiselämään.

Kylläpä oli mainio, toiminnallinen dekkari! Puonti on parantanut jokaista uutta kirjaansa kuin se kuuluisa sika juoksuaan. Fadissa mennään koukkujen ja jännityksen suhteen mielestäni uudelle tasolle nyt kun myös poliisina toimii ulkomaalaistaustainen ihminen. En tiedä, onko suomalaisessa poliisikoulutuksessa koskaan oikeasti ollut arabeja, mutta tarvetta luulisi olevan. Tämä seikka on Puontilta hyvä keksintö ja se kantaa maaliin asti. 

Aiemmissakin Puontin kirjoissa on ollut niin sanotusti kansainvälisiä toimijoita, mutta tällä kertaa kuvio on todella paljon suurempi kuin aiemmin. Supon läsnäolo on vielä pientä siihen nähden, että mukana seikkailevat myös Ruotsin ja Ranskan turvallisuusviranomaiset. Monivaiheiset käänteet takaavat lisäjännitystä ja vanhana huumepoliisina kirjailija osaa kirjoittaa aidontuntuisesti KRP:n ja Supon välistä kärhämöintiä. 

Kiinnitin myös huomiota taas siihen, että rikolliset saavat oman näkökulmansa. Heitä ei myöskään koskaan kuvata Puontin kirjoissa mustavalkoisen pahoina, vaan heissä on aina jotain erittäin inhimillistä. On hyvin mielenkiintoinen moraalinen dilemma lukea terroristista, joka kuitenkin aidosti rakastaa vaimoaan ja muuta perhettään. Miten kaksi tällaista ulottuvuutta voi elää samassa ihmisessä? Kirjailija ei selitä auki, vaan jättää lukijan rimpuilemaan asian kanssa keskenään, mikä on aivan oikein.

Ainoa varsinainen miinus tulee jotenkin kömpelöstä dialogista. En ehkä ole aiemmin niin kiinnittänyt siihen huomiota, mutta nyt välillä pysähdyin ihmettelemään. Jotain liian kirjakielistä ja monipolvista henkilöiden repliikeissä on.

Kaiken kaikkiaan mainio tapaus tämä Fadi. Puonti on viime aikoina suoltanut kirjoja hurjaa vauhtia, joten tulevaisuudessakin riittää hänen teoksiaan luettavaksi. Harkitsen Satu Anderssonin elämäkerran Satu - Alamaailman kuningatar lukemista seuraavaksi, sillä huumepoliisi huumerikollisen elämäkerran kirjoittajana on häkellyttävää ja siksi kiinnostavaa.

"Fadi olisi mielellään vain pyörittänyt kirjakauppaansa ja antanut muille rehellistä työtä parturiliikkeen puolella. Vuosien varrella hän oli saanut hankituksi sen verran säästöjä, että pystyisi tulemaan toimeen pelkästään liiketoiminnasta saaduilla tuloilla, jos päättäisi jääädä eläkkeelle. Nyt kun lapset olivat jo pitkään asuneet omillaan, mitään isoja kulueriä ei enää ollut. Toki järjestö oli maksanut hänelle paljon ja hoitanut aikoinaan Suomen-organisaation perustamiskulut. Toisaalta Fadi tiesi, että nämä eläkkeellesiirtymisajatukset oli jälleen kerran syytä haudata, sillä hänen varsinaisesta ammatistaan ei päästy eläkkeelle, vaan hän olisi kiinni järjestössään hamaan hautaan."


Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2023: Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja

Kommentit

Jokke sanoi…
Olen lukenut vain ykkösosan, joka loppuosiltaan oli hyvä, mukava, että sarja paranee.
Takkutukka sanoi…
Oiva avaus! Puonti jatkaa dekkaristin uraansa entisin vahvuuksin:
persoonainpiirto on asiallista ja uskottavaa ynnä kirsikkana kakun päällä kyllähän se Amor-veitikkakin veikeästi kuvioissa ja kulisseissa kekkuloi sekä Pesonenkin tarvittaessa notkeasti argentiinalaiseen tangoon taipuu....
Dialogin suhteen on - kuten toteat - vielä kehittämisen ja sujuvoittamisen varaa.

Satu on todellinen rautarouva ja mielenkiintoinen sikälikin, kun ottaa huomioon kirjailijan ja kohteen vasakkaiset taustat ns. aidan molemmin puolin, joten mielenkiintoisia tuokiota teoksen parissa!
Mai Laakso sanoi…
Olen lukenut tuon Satu - Alamaailman kuningatar elämäkerran. Yritin lukea ensimmäistä sarjan dekkaria, mutta se jäi kesken, joten katselen sitten telkkarista tätä sarjaa, kunhan se ehtii sinne. Puonti itsehän on tuttu tv:stä maikkarilta.
Anneli A sanoi…
Olen lukenut kaikki Puontin kirjat lukuunottamatta viimeistä. Pidän hänen napakasta pelkistetystä tekstistään. Ja ovathan aiheet hyvin ajankohtaisia.
Anki sanoi…
Jokke: Ensimmäinen osa on vähän keskinkertainen, mutta sitä seuraavat osat paranevat koko ajan.

Takkutukka: Kiitos! Lainasin tänään tuon Satusta kertovan kirjan ja odotan lukukokemusta mielenkiinnolla.

Mai: Se eka kirja ei tosiaan ole niin hyvä, mutta kannustan kokeilemaan jotain myöhempää osaa. Näissä kirjoissa on niin vähän ihmisten yksityiselämää, ettei harppominen tai sekajärjestyksessä lukeminen haittaa.

Anneli: Joo, aiheet ovat tosi ajankohtaisia ja teosten pituus miellyttävän maltillinen.
Pasilan myrkky -sarja on ollut yksi viimeaikojen kotimaisista rikosromaanisuosikeistani. Toivottavasti jatkoa seuraa!
Anki sanoi…
Joo toivotaan niin!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!