Kale Puonti - Satu - Alamaailman rautarouva

 "Sadusta paljastui kirjoitusurakan aikana hauska, huumorintajuinen ja hyvällä itseironialla varustettu nainen, jonka jotkut elämänvalinnat ovat olleet kyseenalaisia. Näiden kansien väliin on taltioitu elämänmyönteisiä valonpilkahduksia sisältävä kertomus naisesta, joka on paljon muutakin kuin ammattirikollinen ja huumekauppias. Tämä koruton mutta ajoittain hyvinkin hauska kirja esittelee huolehtivan äidin, mummin ja naisen, joka on rakas ystävä monelle."

Kun kuulin, että eläköitynyt huumepoliisi Kale Puonti on kirjoittanut elämäkerran huumekauppias Satu Anderssonista, olin hämmästynyt. Asetelma tuntui hyvin yllättävältä, mutta siksi myös kiinnostavalta. Olen jo vuosia seurannut vähintään toisella silmällä suomalaisia rikosuutisia ja MTV3:n Rikospaikkaa olen katsonut säännöllisesti todella kauan. Tiesin Satun sitä kautta, samoin hänen väkivaltaisesti kuolleen aviomiehensä Raimo "Rami" Anderssonin. Päätin siis lukea tämän kirjan Satu - Alamaailman rautarouva (Bazar 2022).

Satu kertoo tulevansa työläisperheestä, jossa oli perheväkivaltaa ja keskinäistä kahnausta, joskaan hän ei pitkään aikaan nähnyt tilanteessa mitään outoa. Hänellä on ADHD, joka on todennäköisesti isoimpia syitä rikoksiin sotkeutumiseen jo hyvin nuorella iällä. Satu on syntynyt 60-luvun lopulla, jolloin nepsyasioista ei ymmärretty erityisemmin mitään. Tie kävi tarkkailuluokalta jo yläkoulun lopussa vankilaan. Kaksi lasta eri miehille syntyi jo teinivuosina. Rikoksia tehtiin ja välillä oltiin vankilassa. 90-luvulla löytyi Rami, josta tuli elämän rakkaus karuun kuolemaan asti 2018.

Sadun asema rikollispiireissä on kiinnostava, sillä naisilla ei yleensä ole tiettyihin piireihin asiaa. Erityisesti juuri huumekauppa on tyypillisesti miesten heiniä, mutta Satu on tosiaan toiminut useaan otteeseen huumekauppiaana. Muutamakin syyttäjä on halunnut nähdä hänet suoranaisena liigan johtohahmona, mutta nämä väitteet hän torjuu täysin. Suurta myllytystä tuli M.O.R.E.-tatuoinnista, jonka perusteella viranomaiset uskoivat pitkään Sadunkin sekaantuneen 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan. Itse Satu kuvailee olleensa lähinnä sihteeri. 

Sadun elämä on ollut vauhdikasta ja polveilevaa. Hän ei kuitenkaan uhriudu mistään, vaan toteaa olleensa itse syypää jatkuvaan vankilakierteeseen. Tiettyjä asioita hän vankiloissa arvostelee, mutta ei hauku systeemiä lähtökohtaisesti huonoksi. Sadusta avautuva kuva on mielenkiintoinen, sillä hän on tosiaankin yhtä aikaa ammattirikollinen, rakastava äiti ja mummi ja monen ystävän tukipilari. Monellakaan rikollisella ei ole asiat siviilissä yhtä hienosti kuin hänellä. 

Kirjan loppupuolella tyttäret ja osa lapsenlapsista kertovat ajatuksiaan Sadusta. Päällimmäisenä ovat lämpimät tunteet, mutta tyttäret selvästi toivovat äitinsä ottavan viimeisimmästä vankilatuomiosta opikseen. Kirja on mielenkiintoinen kurkistus täysin itsestäni poikkeavaan ihmiseen. Lyhyet luvut tekevät kirjan lukemista nopeaa. Suositeltava teos.

"En syytä ketään enkä mitään. Minulla on ollut matkani aikana auttajia, varoittajia ja neuvojia, mutta aina en ole ehtinyt kaikkia hyviä neuvoja kuuntelemaan. Kuten sanotaan, tyhmästä päästä kärsii koko kroppa."


Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 9. Kirjassa joku karkaa 

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Tämän olen lukenut. Olen huomannut, että moni poliisi kirjoittaa rikollisista. Tässä tulee esille se, että rikollisilla on myös läheiset.
Takkutukka sanoi…
Mielenkiintoinen teos, josta mainio avaus!

Ensimmäinen lukemani kertomus suomalaisen naisrikollisen urasta ja elämästä.
Jäinkin miettimään, kuinka suurta sattumaa on se, millaiseen perheeseen synnymme,
kuinka paljon väkivaltaisuus ja lapsuuden ja nuoruuden esimerkit sekä kaveripiiri kasvuympäristöineen vaikuttavat omaan elämäkaareemme..

Kale Puontin ote pitää ja hänen vahvuutensa teoksessa on tarinan neutraali, kauhistelematon ja tuomitsematon kerronta.
Elegia sanoi…
Minulle Satu Andersson on ihan vieras nimi. Tämä kirja herätti nyt kyllä mielenkiintoni. Harvemmin naisten rikollistaustaa käsitellään kirjallisuudessa, ellei ole kyseessä tosi hevit rikokset tyyliin murha. Muutenkin tosiaan huumekauppa mieltyy lähinnä miesten hallinnoimaksi "alaksi". Tässä kirjassa vaikuttaa olevan syvyyttä, joten voisin kuvitella tämän lukevani, vaikka huumekauppa teemana ei sinänsä minua kiinnosta.
Anki sanoi…
Mai: Kyllä, ja rikollisuuteen vaikuttavat monet asiat.

Takkutukka: Kiitos! Sadun tarina on mielenkiintoinen ja pidin hänen asenteestaan. Puonti on onnistuneesti antanut hänelle äänen.

Elegia: Joo, tämä kirja on pieni kurkistus naisrikollisen elämään. Elämäkertahan tämä on, mutta eri vuosikymmenien tapahtumista piirtyy kokonaiskuva.
Jokke sanoi…
Kale Puonti on ruvennut ahkeroimaan kirjoja,luin häneltä Pasilan Myrkyn ykkösosan.
Minäkin olen lukenut tästä sarjasta vain ykkösosan. Aika vähän tulee nykyään luettua dekkareita, mutta tätä sarjaa voisi jatkaa, jos alkaa rikosmaailma houkuttaa.
Amma sanoi…
Nyt ollaan tosi vahvasti epämukavuusalueella! Kale Puonti on nimenä tuttu, mutta en ole lukenut häneltä mitään. Rikosohjelmat ja alamaailmahommat eivät ole koskaan vetäneet puoleensa. Luen vain sellaisia dekkareitakin, missä murhat tehdään iltapukupäällä, kello viiden teen ja illallisen välillä :D Tähä viitaten, tämä kirja ei ehkä ole my cup of tea.
Olen muutaman kerran toisella korvalla kuullut Rikospaikkaa kun mieheni on sitä katsonut, ja tiedän ne juontajat ulkonäöltään, tai toinenhan kuoli niistä 🤔
Ihan vieraita on nuo kaikki nimet mitä mainitsit, paitsi Kale Puontin (vai Puonnin, miten se taipuu?) tiedän kun olen sen niin moneen kertaan nähnyt äänikirjasovelluksessa. Itse olen cozy crimen ystävä, true crimea en seuraa tai lue ollenkaan, podcastejakaan.
Anki sanoi…
Jokke: Lue ihmeessä lisääkin :)

Jonna: Joo, nämä kirjat ovat mukavan kompakteja ilman turhaa jaarittelua.

Amma: Voi hyvinkin olla, että tämä kirja ei ole sinulle :D Minua taas nykyään harvemmin innostaa "sivistynyt murhaaminen".

Jane: Joo, alkuperäinen juontaja Jarkko Sipilä, kirjailija hänkin, kuoli yllättäen kaksi vuotta sitten.
Cozy crimeen Puontin (vai tosiaan Puonnin?) kirjat eivät mene, tosin eivät ne kyllä erityisen raakojakaan missään nimessä ole.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!