Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa - Zoologipoesi - Smådjur i toner (musik Petri Kumela)

"HEIKEGANI,

SAMURAJKRABBAN

Heikeopsis japonica


I havets salar

stiger den stora vågen.

Krabborna har fest."


Laura Ruohosen kirjoittama ja Erika Kallasmaan kuvittama lastenrunokirja Zoologipoesi - Smådjur i toner (Förlaget 2020) on alun perin suomenkielinen teos. Sen on kääntänyt ruotsiksi Annika Sandelin. Kirja on musiikkipohjainen eli muusikko Petri Kumela keksi aikoinaan pyytää säveltäjäystäviään tekemään pieniä kappaleita eläimistä, jotka ovat kissaa pienempiä. Tämän idean pohjalta kirja syntyi. Kirjan sisäkannessa on QR-koodi, josta pääsee Otavan sivuille kuuntelemaan kaikki kappaleet.

Tämän kirjan lukeminen oli täsmäteko Helmet-haasteeseen, jossa on tänä vuonna kohta lastenrunokirja. Pyysin kirjastoni lastenosastolta suosituksia ja päädyin sitten tähän teokseen. Jostain syystä ruotsinkielinen versio oli suomenkielisten kirjojen joukossa, mutta eipä se minua haitannut. Samalla tuli pitkästä aikaa luettua ruotsiksi miellyttävän helpolla tasolla. Jos siis haluat verestää omia taitojasi, on tämä runokirja mainio mahdollisuus siihen. Hankalimpia olivat joidenkin eläinten nimet, koska nimethän vaihtelevat paljon eri kielissä. Kävin lopuksi nimet läpi suomeksi, kun olin avannut kirjan musiikkipuolen netissä. Kaikkia nimiä en olisi tiennyt suomeksikaan.

Sinänsä olisi ollut kiva verrata alkuperäisversiota tähän käännökseen. En ihan joka kohdassa ollut vakuuttunut säkeiden soinnista, mutta toisaalta kömpelyys on voinut olla olemassa jo suomeksikin. Kuitenkin hyvin kaunis ja iloinen lastenkirja. Pidin myös siitä, että kirjaan oli lisätty paljon faktatietoa eikä tiettyjen eläinten käytöstä ollut siloteltu ylen määrin. Muun muassa rukoilijasirkkanaaraiden tapa syödä koiraan pää parittelun jälkeen on kirjassa esillä.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 12. Lastenrunokirja

Kommentit

Elegia sanoi…
Onpa söpö kansi. Ja kiitos vinkistä! Ehkäpä saisin tällä täytettyä tuon samaisen haastekohdan (muuten on vaarana jäädä täyttämättä, koska en jaksa itse etsiä siihen sopivia kirjoja), jos vaan kirjan saa kirjastosta sitten Suomessa (ja mielellään suomeksi minulle). :D Voisi näitä vaikka rantalaiturilla lukea ääneen itselleen!
Anki sanoi…
Joo, tässä on mukavan pirteä ja kevyt vaihtoehto haasteeseen! :D Kirja on julkaistu jo 2020, joten saattaisi hyvinkin olla ihan hyllyssä paikalla kuten minunkin tapauksessani.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!