Mariana Enriquez - Mitä liekit meiltä veivät

 >>Sehän on tosi kaukana. Miten lapsi tänne saakka päätyi? Karmivaa, prinsessani, todella karmivaa. Perun kaikki aikani. Asia on jo päätetty. Miten muka voin leikata kenenkään hiuksia tämän jälkeen?>>

     >>Napakin oli ommeltu kiinni.>>

     >>Keneltä, siltä pojalta vai?>>

     >>Niin. Ja korvat kuulemma revittiin irti.>>

Mariana Enriquez on Latinalaisessa Amerikassa tunnettu ja palkittu kauhua ja realismia sekoittava kirjailija. Novellikokoelma Mitä liekit meiltä veivät (WSOY 2021, suomentanut Sari Selander) tarjoaa erilaisia kauhutyylejä ja esittelee samalla Buenos Airesin karua elämää.

Täytyy sanoa, etten oikein vakuuttunut tästä kokoelmasta. Kirjailija on tosiaan kiitettävästi ottanut käyttöön monenlaista kulmaa kauhugenressä ja sinänsä argentiinalaisen todellisuuden sekoittaminen näihin elementteihin on kiitettävää. Kuitenkin lähes kaikki novellit loppuivat mielestäni jotenkin aivan kesken ja kuin veitsellä leikaten. Koko tarinoiden jännite lässähti lähes joka novellin kohdalla. Ainoastaan Adelan talo ja Mustan veden syvyyksissä tekivät jonkinlaisen vaikutuksen. Asiaan varmasti vaikutti se, että itselleni kauhunväristyksiä tulee juuri tällaisista yliluonnollisuudella pelaavista tarinoista.

Sinänsä se, että Argentiinasta ylipäätään käännetään jotain suomeksi, on jo hieno asia. Suomessa valtava määrä käännöksiä tulee edelleen pitkälti englanninkielisistä maista ja jonkin verran Pohjoismaista. Olisi hyvin mukavaa, jos meillä olisi enemmän tarjontaa espanjankielisessä kirjallisuudessa omalla kielellämme. Minä kuten moni muukaan ei osaa espanjaa.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2024: Kohta 31. Kirjassa on vammainen henkilö

Kommentit

Anneli A sanoi…
Olen samaa mieltä, olisi hyvä, jos eteläamerikkalaista kirjallisuutta käännettäisiin enemmän. Isabel Allenden ja Gabriel Garcia Márquesin kirjoista on jo aikaa.
Margit sanoi…
Kauhua en lue, mutta muuten eteläamerikkalainen kirjallisuus kiinnostaa.
Elegia sanoi…
Minulla oli tämä kerran jo lainassa, mutten ehtinyt lukea. Kiinnostaisi siis erityisesti kauhuaspektit, mutta novelleihin tarttuminen osoittautui (silloinkin) vaikeaksi. Siis niin vaikeaksi, että palautin kirjan :D
LauraKatarooma sanoi…
Kiinnostaa kyllä Enriquezin kirja. Hirvittää tuo kauhu ja siksi en oo saanu tartuttua tähän.
Anki sanoi…
Kyllä, pitää paikkansa.
Anki sanoi…
Minusta nämä novellit eivät olleet edes hirveän pelottavia, tosin johtuen tuon jännitteen tuhoutumisesta lähes joka kerta.
Anki sanoi…
Novellit ovat jotenkin tosi hankala genre :D Ja eivät tosiaan minun mielestäni toimineet tässä kirjassa juuri ollenkaan.
Anki sanoi…
Itsekin vierastan kauhua genrenä, tosin tämän kirjan sain ihan helposti luettua.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen