Vivi-Ann Sjögren - Andalusian karkea suola

 "Niinpä hyvä oli usein pahasta ja paha hyvästä, kun käyttäytymismallit joutuivat vastakkain. Kotona Suomessa minun oli yhä vaikeampi kertoa Andalusiasta, sillä sitä mukaa kuin kasvoin uusiin kuvioihin ja valitsin uuden ajattelutavan, tulin yhä epävarmemmaksi siitä, miten kertomaani suhtauduttaisiin. Andalusiassa ja pohjoisessa syntymämaassani saattoivat ihailtavan ihmisen tunnusmerkit olla täysin vastakkaiset. Sitä kutsutaan kulttuurien yhteentörmäykseksi ja se voi käydä kohtalokkaaksi sellaiselle jolla ei ole siitä aavistustakaan. Myös hyvyydellä on omat lakinsa, eikä töppäilijää tervehditä kättentaputuksin."

Vivi-Ann Sjögrenin teos Andalusian karkea suola (Schildts Kustannus 2004/2001, suomentanut Raija Jänicke) on eräänlainen muistelma, jonka keskiössä on 1900-luvun Espanjan värikäs ruokakulttuuri. Suomenruotsalainen Vivi-Ann Sjögren löysi 60-luvulla nuorena espanjalaisen miehen Pacon ja muutti tämän kanssa Andalusiaan. Tosiasiassa pariskunta käytännössä eli vapaata nomadien elämää ja matkusti ympäri Espanjaa jopa painostavan Francon aikakauden aikana. Siihen aikaan oli paikkoja, jonne ei kannattanut mennä ja sotkeutua. Espanjasta ja sen historiasta juuri mitään tietämättömälle paikalliskulttuurien rikkaus lyö ällikällä. On toki ymmärrettävä, että vielä 70- ja ehkä 80-luvullakaan maailma ei ollut niin pieni ja saavutettava kuin nykyisin. Espanja on suuri maa ja välimatkat pitkiä. Kirjan lopun liukuessa 90-luvulle Vivi-Ann toteaakin, että hän on paljolti kirjoittanut menneestä maailmasta. Kaupungistuminen oli kiihtynyt myös Espanjassa.

Huomioni kiinnitti muutama seikka. Jos oli Suomessakin vielä 60-luvulla köyhää niin totisesti köyhää oli myös Espanjan maaseudulla. Diktatuuri teki elämästä ahdasta ja pelottavaa ja monella oli nälkä. Olemattomin eväin on Sjögrenkin Paconsa kanssa alkutaipaleen kestänyt. Toisaalta tuonaikaisessa maailmassa nainen kuin nainen osasi kokata ja nyhjäistä ruokaa melkein tyhjästä. Naisten työssäkäynti kodin ulkopuolella ei alkanut Espanjassa niin varhain kuin meillä. 

Toisaalta ihastelen, miten niin erilaisesta kulttuurista tuleva Sjögren on imeytynyt espanjalaiseen elämänmenoon mukaan ja hänet on selkeästi myös laajalti hyväksytty joukkoon. Yhteisöllisyys on ollut huipussaan ja monet spontaanien juhlien kuvaukset saavat lukijassa aikaan olon "olisinpa minäkin ollut mukana". Espanja todellakin herää eloon kirjan sivuilla ja Sjögren käyttääkin vahvan rikasta ja kuvailevaa kieltä teoksessaan.

Kotikokkien riemuksi kirjailija on tallettanut kirjaansa jokaisen luvun jälkeen monia reseptejä, joita hän on saanut ympäri Espanjaa seikkaillessaan. En itse todellakaan ole ruuanlaiton ystävä, mutta kieltämättä monet näistä resepteistä toivat veden kielelle. Vai mitä sanotte tästä ohjeesta Diegon Simpukat (Mejillones)?

Hauduta valkosipulia ja laakerinlehtiä isossa pannussa, jossa on runsaasti öljyä, kaada varovaisesti sekaan 1 dl kuivaa sherryä, finoa tai manzanillaa. Lisää suolaa, persiljasilppua ja paprikaa. Heitä pannuun puhtaaksi harjatut sinisimpukat - Espanjassa ne ovat hyvin isoja - ja keitä voimakkaalla tulella muutama minuutti. Viskaa pois simpukat jotka eivät ole auenneet.

Haasteet:

Helmet-lukuhaaste 2015: kohta 39. Kirja, jonka muistat lapsuudestasi. Sain tämän kirjan 10-vuotiaana kummitädiltäni ja luin sen jo silloin tuoreeltaan. Hurja kuvaus härkätaistelusta oli jäänyt mieleen 20 vuoden takaa.

Helmet-lukuhaaste 2024: kohta 36. Kirjan on kirjoittanut maahanmuuttaja

Kommentit

Aino sanoi…
Erikoinen kirjavalinta 10-vuotiaalle. Kuulostaa kyllä kiinnostavalta, mitä nyt härkätaistelukohtaukset ei ehkä niinkään.
Marjatta Mentula sanoi…
Olen lukenut jonkun Sjögrenin matkakirjan, josta pidin kovasti Sjögrenin rempseän asenteen vuoksi. Tämäkin alkoi kiinnostaa, kiitos kirjan kiinnostavan esittelyn!.
Leena Laurila sanoi…
Laitoin Vivi-Ann Sjögrenin reseptin mukaan näyttävän katkarapuvadin lakkiastarjottavaksi tyttären lakkiaisiin vuosikymmeniä sitten. Siitä tuli kaunis, siinä oli siivutettua mangoa, avocadoa ja keskellä katkaravut majoneesin päällä. Muistan sen vielä hyvin ja muutenkin hänen reseptinsä, jotka olivat täynnä etelän mausteita ja värejä.
Anki sanoi…
Se on vain pieni luku kirjassa, muut jutut ovat rauhallisempia.
Anki sanoi…
Kiitos! Kyllä näitä Sjögrenin kirjoja kannattaa edelleen lukea.
Anki sanoi…
Aiemmalla teoksella on vielä parempi nimi, "Mustaa kahvia, keksinmuruja".
Anki sanoi…
Sinulla on hieno muisto! Kyllä näistä resepteistä saa varmasti herkullista ruokaa jos vain osaa kokata.
Tuulevi sanoi…
Jostain syystä en ole lukenut mitään Vivi-Ann Sjögreniltä. Varmasti pitäisi - sinunkin tekstisi perusteella.
Elegia sanoi…
Eri kulttuurit kiinnostavat ja myös tuo aikaskaala, jota kirjassa käsitellään. Ainoastaan ruokapuoli ei kiinnosta pätkääkään. Vesi ei tullut kielelle tuosta reseptistä. :D Osaan kyllä kokata (paitsi en liharuokia, joita en tietenkään edes syö), mutta koska syön melko puhtaasti, monesti riittää kasvisten kypsennys ja muun ruuan lämmitys ihan vaan mikrossa. Tofunkin nuketan mikrossa tai syön kylmänä.
Minna Vuo-Cho sanoi…
Tämäpä kuulostaa kiinnostavalta. En tunne Espanjaa oikeastaan yhtään, mutta kun miehen vei työ ihan Espanjan rajalle (Ranskan puolelle tosin) niin viime vuosina tullut jonkun verran kierreltyä pohjoisosissa. Opettelin jopa vähän Espanjaa Duolingolla. Taitaa tosin maa olla aika erilainen kirjan kuvaamiin aikoihin verrattuna. Silti on jännittävä huomata, miten ihan moottoritieltä ohi vilahtavia kyliä katsoessa huomaa, kun mennään rajan yli.
Amma sanoi…
Mietin myös, että aika hauska valinta kirjalahjaksi 10-vuotiaalle, ennakkoluuloton ja mitä ilmeisemmin hyvä valinta kun on jäänyt mieleen! Minulla on ihan sellainen mielikuva, että olisin lukenut jonkin romaanin, joka sijoittuu Espanjaan 1960-70-luvuilla, mutta en nyt äkkiä löytänyt blogista, että minkä. Onhan se oikeastaan aika yllättävää, kuinka lyhyt aika Francon ajasta onkaan. Varmasti sen jäljet kytevät monin tavoin pinnan alla.
Wau, kuulostaapa tosi kiinnostavalta! Ihastuttaa ajatus vuosikymmenten takaisista nomadeista, kun liikkuva elämä usein liitetään vain nykyaikaan. Samoin kiinnostaa se, minkälaista elämää tuolloin on Espanjassa vietetty. Kiitän siis vinkistä!
Anki sanoi…
Matkakirjat ovat olleet kauan suosittuja, joten Sjögrenin tuotanto on jälleen ajankohtaista.
Anki sanoi…
On ehkä vähän siinä ja siinä, että onko kirjan lukemisessa sinulle kauheasti pointtia :D Ruoka on niin keskiössä.
Anki sanoi…
Kyllä, globalisaatio on varmasti pitkällä myös Espanjassa ja kirjan maailmaa an sich ei enää ole yhtä vahvasti olemassa. Toisaalta ruokaperinteillä on tapana säilyä kauan, joten sitä kautta relevanssia on yhä.
Anki sanoi…
Espanjan historia on Suomessa varmaan aika tuntematonta, joten on vaikea muistaa miten moderneina vuosikymmeninä siellä elettiin diktatuuria. Kirjasta en tainnut lapsena niin paljon ymmärtää, mutta se on kaunis muisto kummitädistä ja nyt aikuisena avartavaa luettavaa.
Anki sanoi…
Sanopa muuta, kiertely ympäri maailmaa on vahvasti nykyajan trendi, mutta on sitä osattu selvästi ennenkin! Kirja oli todellakin mielenkiintoinen katsaus Espanjan lähihistoriaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valoa valoa valoa

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Håkan Nesser - Koston jumalatar (Barbarotti-sarja 6)