Alexandre Dumas - Monte Criston kreivi

"- He ovat uusi Atreuksen suku, Jumala on heidät tuominnut, ja he saavat rangaistuksensa, he katoavat kuin lasten rakentamat korttitalot, kun Jumalan henkäys osuu heihin - vaikka heitä olisi satamäärin. Kolme kuukautta sitten kuoli herra Saint-Méran, vähän myöhemmin rouva Saint-Méran, äskettäin kuoli Barrois, tänään vanha Noirtier tai nuori Valentine."

Monte Criston kreivi (Le comte de Monte-Cristo, 1844-45, suomentanut Jalmari Finne, Otava 2005) on Alexandre Dumas'n todennäköisesti tunnetuin ja pidetyin romaani. Puhdassydäminen ja hyväntahtoinen Edmond Dantés on onnensa kukkuloilla; hän saa todennäköisesti ylennyksen kapteeniksi ja häät ihanan morsiamen Mercedeksen kanssa vietetään pian. Unelmat särkyvät, kun juonittelun tuloksena hänet pidätetään bonapartelaisena ja heitetään vankilaan. Vuosien kuluttua näyttämölle ilmestyy salaperäinen Monte Criston kreivi, joka jakaa oikeutta hyville ja pahoille...
     Monte Criston kreivi on juuri niitä viehättäviä 1800-lukulaisia lukuromaaneja, jotka imevät mukaansa ja henkivät elävää ajankuvaa. Olen kerta kaikkiaan rakastunut tuon vuosisadan kirjallisuuteen! Olen vuosien varrella oppinut pitämään niiden hitaasta temposta ja perusteellisuudesta. Ylhäisön nykypäivän mittapuulla hupaisa sanailu on aina yhtä hauskaa seurattavaa. Tähänkin kirjaan oli ujuettu monia (tahattomankin?) koomisia juttuja ja sattumuksia, joille vanhempanikin nauroivat lukiessani niitä ääneen. Edes järkälemäisyys ei haitannut; oikeastaan paksuus on nykyään minusta vain hyvä ominaisuus! Kammoni on aika hyvin kadonnut.
    Romaani on pitkä, mutta juoni kestää sen. Missään vaiheessa ei tuntunut siltä, että tarina polkisi paikallaan. Moraali on suuri teema; onko kostolle koskaan oikeutusta? Saako yksittäinen ihminen aiheuttaa tuskaa vihamiehilleen, varsinkin kun sivullisetkin joutuvat kärsimään? Hyvittääkö hyvän tekeminen hyville ihmisille kaiken sen? Ajankohdan mukaisesti kristinuskolla on melko iso rooli tällaisissa pohdinnoissa, ja kreivi uskookin olevansa jonkinlainen Jumalan tahdon toteuttaja.
    Henkilöitä on aika paljon, mutta opin muistamaan ja tuntemaan heidät melko hyvin. Kreivi on tietysti päähenkilö, mutta paljon esillä olevia on muitakin; pankkiiri Danglars, vicomte Albert de Morcerf, Maximilien Morrel, herra de Villefot ja hänen tyttärensä Valentine, herra Noirtier ja Mercedes. Heidän lisäkseen on useissa kohtauksissa esiintyviä lukuisia miehiä ja naisia, joilla ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä... Kuitenkin kirjailijan taitavuudesta kertoo sekin, että muistin kaikki nuo merkitykselliset nimet lunttaamatta! Nimimuisti ei todellakaan ole vahvuuteni ja ison henkilögallerian sisältävistä kirjoista muistan vain muutaman henkilön lukemisen jälkeen.
    Kreivi on kiinnostavin. Romaania voi tarkastella muun muassa hänen kehityskertomuksenaan. Muutos hänen luonteessaan, toiminnassaan ja ulkonäössäänkin on hurja. Hän myös pysyy lukijallekin suuren osan kirjaa melkoisen salaperäisenä miehenä, jonka sisimpään on vaikea nähdä. Sama ongelma on hänen ympärillään olevilla ihmisillä. Oikeastaan kukaan ei pääse kreivin lähelle, vaikka hän onkin pidetty henkilö ja tuntee paljon ihmisiä. Kreivin moraali on luku sinänsä; välillä hänen tekonsa karmivat, vaikka niiden motiivin ymmärtääkin. Toisaalta hän myös tekee valtavan hyviä tekoja ja tuntee valtavaa rakkautta hyviä ihmisiä kohtaan.
    Jako hyvä-paha-akselille on pieni kompastuskivi. Useimpien ihmisten kohdalla kirjailija on onnistunut luomaan heistä inhimillisiä, tavallisia, erehtyväisiä persoonia, mutta parin ihmisen kohdalla ilmenee turhan suurta mustavalkoisuutta. Pankkiiri Danglarsissa ei ilmennyt oikeastaan mitään hyvää ja aitoa. Hän on julma, ahne ja omaa etua jatkuvasti tavoitteleva. Kreivi de Morcerf kuvataan myös aikamoisena pahantekijänä, tosin hänessä ilmenee myös inhimillisyyttä, kuten isänrakkautta ja surua. Toisessa ääripäässä ovat Morrelit ja Valentine, jotka ovat suorastaan uuvuttavan hyviä. He eivät tee kerta kaikkiaan mitään pahaa tai väärää, mikä ei ole ollenkaan uskottavaa. Valentine erityisesti on niin aikansa siveellisen naisihanteen ruumiillistuma, että se suorastaan huimaa.
    Näistä puutteista huolimatta romaani on mielestäni erinomainen. Siinä on intohimoa ja tunteita ihanan paljon, se on sopivasti sentimentaalinen ja toisaalta vakavan pohdiskeleva. Suosittelen!

Kommentit

Johanna sanoi…
Monte Criston kreivi lukeutuu minun suosikki kirjoihin. Todellakin hieno teos! :)
Jeeni sanoi…
Tää pitää kyllä lukea joskus.
Mukavaa että luit ja pidit! Minä pidin tästä kovasti, luin sen pari vuotta sitten ja nautin myös tuosta mainitsemastasi hidastempoisuudesta. Minäkin suosittelen. :)
Anki sanoi…
Aletheia: Mukava kuulla! Olen useammankin kuullut pitävän Monte Criston kreivistä paljon.

Jeeni: Kannattaa! Vie kyllä aika paljon aikaa... :D

Linnea: Hidastempoisuudessa on nykyisin jotain hirveän viehättävää! (:
Anonyymi sanoi…
Have your watch serviced every three years isabel marant. Store your watch in a soft cloth. Avoid extreme temperatures.
Guarantee. Choose a watch with at least 2 years of International manufacturer warrantee from the date of purchase. It should cover against failure due to defective materials or workmanship, damages caused by water entry into the case, providing the glass, crown, and case back are intact. By using the 24hour dial, the Panerai Luminor GMT allows the wearer to identify north with ease isabel marant sales..
http://isabelmarantsalescheap.webs.com/
The energy of a large, far more than expected in Lung isabel marant. Lung just before free to check it out screen pulse tihao, and the curtain Tianhao vivo did not think there will be such a powerful fanzhen force, caught off guard before being bounced off of. This time, Lung well prepared, again hand probe to screen Tianhao pulse. With ready, although they are still subject to the the curtain Tianhao the bodys sense of fanzhen power of the role, but, Cheung has been able to control not bounce. Lung carefully from their bodies inside the separation of trace small energy and careful these wire energy input screen Tianhao slowly inside the body. Lung energy completely in the number of the above can not, and that kind of curtain Tianhao body compared to the chaos that kind of energy, but at the level above will be more than that kind of energy to be much higher isabel marant shoes. Carefully probed again put the idea of the body, Lung heart is a burst of doubts, look at this energy of the the curtain Tianhao body inside, huge quantities simply is not an ordinary case of demon months a magic spiders spider poison can be transformed into a s..
http://isabelmarantsneakers86.webs.com/
Some giant bean bag chairs are shaped into kids favorite objects such as a ball, as shoe, and etc. Your little one will absolutely love to lean on a bean bag chair that appears like his favorite basketball.Aside from being beautiful, bean bag furniture including bean bag sofa and chair are flexible. You can use them anytime you want to relax and be comfortable. They can be used as your unexpected guests bed isabel marant shoes. They will make comfy beds for your visitors isabel marant sales. Bean bag furniture serve best its purpose whether on a huge house or on a small apartment..
[url=http://isabelmarantcheapshop.webs.com/]isabel marant online[/url]

Dont allow the metal component rust destroy the whole bag aesthetic feeling. Famous brand bag, it is the identity and grades symbol of a woman. If you like beauty and want to improve your identity and grade, you really should choose Mulberry bag. Mulberry bags are all of really good quality and significantly simpler to maintain isabel marant sneakers. When you have a Mulberry bag, pay attention to preserve it and it is going to let you far more stunning. In his halfyearly results, Nimmo told shareholders he expects Mulberry and also the emerging markets to Mulberry r globe growth, and has positioned his portfolio to profit from this theme isabel marant sales. Related Articles Mulberry Bags Suits Every Kind Of Personality Mulberry Bags Suits Every Kind Of Personality Mulberry bagstake you to fashion Mulberry bags designed for Apple product The continued strength of emerging markets, significantly China, is of critical relevance for markets, Nimmo reported..
http://isabelmarantsneakers86.webs.com/