Maggie Nelson - Jane / Punaiset osat

 "Se mitä tapahtui

viiden ja puolen 

tunnin ajan


Janen ja hänen

murhaajansa välillä

on niin musta aukko


että se voisi syödä

kokonaisen auringon

jälkeä jättämättä.


Kuuntele

tarpeeksi tarkkaan,

James sanoi,


Kuulet 

kivistyksen

rytmin." (Jane)

Kustantamo S&S 2020. Alkuteokset: Jane - a murder (2005) ja The Red Parts (2007). Suomentanut Kaijamari Sivill.

Maggie Nelsonin kahden kirjan yhdistelmä Jane / Punaiset osat ovat sisaruskirjoja. Jane kertoo Nelsonin tädistä, joka murhattiin tämän ollessa vasta päälle parikymppinen oikeustieteen opiskelija. Jane on runokirja, jossa on seassa myös Janen omia päiväkirjamerkintöjä. Punaiset osat taas on muistelma Janen oikeustapauksesta, kun yhtäkkiä 36 vuoden jälkeen todennäköinen murhaaja saatiin selville.

Kirjat ovat hyvin vaikuttavia. Janen sivuilta piirtyy kuva älykkäästä mutta itsestään epävarmasta naisesta, jonka elämä päättyi aivan liian aikaisin. Punaiset osat taas kuvaa Nelsonin tuntoja, jotka ovat moninaiset. Toisin kuin voisi äkkiseltään kuvitella, vanhan murhatapauksen selviäminen ei ole päällimmäisenä helpotus, vaan se repii väkivaltaisesti vanhat haavat auki.

Nelson on tarkkanäköinen kirjoittaja. En ole koskaan aiemmin lukenut vastaavaa kirjaa, jossa murhatun lähipiiri käy läpi tuntojaan. Nelsonin kerrontaan sekoittuvat hänen senhetkisen elämänsä käänteet, kuten äkkinäinen ja tuskallinen ero. Valmiiksi romuna oleva Nelson joutuu kestämään oikeussalidraaman ja hauraan äidin mielialavaihtelut. 

Läpi kirjan Punaiset osat Nelson miettii, onko poliisilla varmasti oikea henkilö haavissaan. Nimittäin Janen ruumiista on käsittämättömästi löytynyt sillä hetkellä 4-vuotiaan pojankin DNA:ta. Tämä näyte jää ikuisesti arvoitukseksi. Oma luottamukseni Yhdysvaltain oikeusprosesseja kohtaan ei ole kovin korkealla, koska siellä on käytössä älytön valamiehistösysteeemi. Sen kummempaa kritiikkiä Nelson ei kuitenkaan oikeusjärjestelmää kohtaan esitä, fokus on muualla.

Suosittelen tätä kirjaparia. Mukavasti erilaiset kirjat täydentävät toisiaan ja käyvät vuoropuhelua keskenään.

"En tuntenut Janea, mutta sen tiedän, että minussa on tuota samaa verta. Sitä on myös äidissäni. Sitä on myös siskossani. Se nousee mieleeni joka kerta, kun näen tahran, ja joka kerta tuntuu kuin tukehtuisin. Pyydettäessä olisin kuvaillut sitä kolmekymmentäkuusi vuotta vanhaa, ruskeaksi kuivahtaneen sakean veren kaaosmaista pyörrettä suunnilleen surullisimmaksi asiaksi, jonka olen eläissäni nähnyt. Siinä tiivistyi riisuttu epäonni." (Punaiset osat)

Kommentit

Margit sanoi…
Minä pidin erityisesti osasta Jane, jonka runomuotoinen tyyli sopi Nelsonin keräämään kuvaan tädistään.
Onpa kiinnostava kirja ja kiinnostava tuo kaksiosainen toteutus. Kun kysymyksessä on Nelsonin oma sukulainen, omakohtaisuus tekee teoksesta varmasti koskettavan.
LauraKatarooma sanoi…
Tää on mun lukulistalla ollu jo hyvän tovin. Sun kirjotus kyllä lisäs kiinnostusta entisestään.
Anki sanoi…
Margit: Kyllä, minäkin pidin kovasti Janesta.

Kirjarikas elämäni: Kyllä, tämä oli hyvin koskettava!

Laura: Jee, kivaa että tuli uutta innostusta! :)
Onpa kiinnostavan kuuloinen kirja! Kannesta tuli heti mieleen Whiteheadin Nickelin pojat ja kuvauksestasi päätellen tässäkin mennään melko syvissä ja synkissä vesissä...
Anki sanoi…
Joo, mikään kevyt kirja tämä ei tosiaan ole.
Anneli A sanoi…
Kiva kun tulee uusia hyviä lukuvinkkejä. Tästä kirjasta en ole kuullutkaan, mutta ehdottomasti alkoi kiinnostamaan, kun luin postauksesi. Kiitos tästä.
Anki sanoi…
Hienoa! Toivottavasti pidät :)
Aleksi Taisiya sanoi…
Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .