Leena Vähäkylä - Sairastunut mieli - Kuinka sen kanssa elää ja selviytyä

 "Miksi psyykkiset sairaudet edelleen ovat mysteerejä eikä osaan niistä ole keksitty parannuskeinoja? Esimerkiksi skitsofrenian aiheuttajat ovat edelleen ratkaisematta, samoin kaksisuuntaisuutta pidetään edelleen parantumattomana. Lääkkeet eivät paranna psyykkisiä sairauksia, vain lieventävät oireita. Monien muiden sairauksien paranemisprosentit ovat viime vuosikymmeninä selkeästi nousseet. Miksi eivät psyykkisissä sairauksissa?"

Kansi: Maria Manner. Gaudeamus 2021.

Leena Vähäkylän teos Sairastunut mieli avaa ikkunan eri psykiatristen sairauksien maailmaan. Kirjassa kerrotaan ensin tietoa kustakin sairaudesta ja sen jälkeen haastateltujen ihmisten kertomuksia elämästään ja sairaudestaan. Osalla on hyvinkin karvaita kokemuksia psykiatrisesta hoidosta, osa taas on saanut hyvää hoitoa.

Vähäkylällä on kriittinen ote aiheeseensa. Hän kehottaa tunnistamaan omat oireensa ja vaatimaan yksilöllistä hoitoa. Lääkehoitoa hän ei vastusta, mutta suosittaa mahdollisten sivuoireiden tarkkailua. Mieleeni jäi pohdinta termistöstä, jota käytetään sairastuneista. Erityisen kamalana kirjailija pitää sanaa häiriö. Onko häiriöön sairastunut siis jotenkin häiriintynyt? Vähäkylä suosittaa häiriön tilalle sanaa oireyhtymä.

Mukana on myös omaisten tarinoita, mikä oli tosi hyvä. Psyykkisesti sairastuneen rinnalla ei usein ole helppoa kulkea ja onkin tärkeää, että omaiset pystyvät pitämään omasta jaksamisestaan huolta.

Ehdottomasti suosittelen teosta. Se antaa tiivistetysti tietoa yleisimmistä psyyken sairauksista ja herättää pohtimaan psykiatrisen hoidon tilaa ja mahdollisuuksia.

Kommentit

Takkutukka sanoi…
Kuulostaa mielenkiintoiselta teokselta, tietohan ei lisää tuskaa. Ajankohtaiselta myös, kun vallitsevassa maailmanmenossa ihmisten henkinen jaksavuus on vakavasti koetuksella.

Psykiatristen palvelujen laatu ja saantimahdollisuudet vaihtelevat varmasti suuresti. Omat ainoat kokemukseni 1990-luvun laman mylleryksessä ovat yksityispuolelta pelkästään postiiviset...
Anki sanoi…
Kyllä, teos on valitettavan ajankohtainen. Minulla on ihan julkiselta puolelta hyviä kokemuksia, mutta kaikilla ikävä kyllä ei ole.
Mai Laakso sanoi…
Psyyken sairauksiin voi sairastua kuka tahansa ja missä iässä tahansa. Hyvät tietoteokset ovat siis aina paikallaan. Kriittinen tietysti kannattaa myös olla, sillä yleensä ihminen on itse paras tietämään omat oireensa ja tuntemuksensa.
Elegia sanoi…
Omien oireiden tunnistaminen voi olla vaikeaa, jos on “hajoamassa” ensimmäisen kerran. Hoidon vaatiminenkin voi olla vaikeaa, koska sairaudentuntoa ei välttämättä ole, kun epänormaalista on tullut normaalia pitkän ajan kuluessa ja kosketus todellisuuteen voi olla mitä on. Itsellä on tästä kokemusta, mutta minut onnekseni eräs läheinen sai hommattua hoitoon.

Nykyään osaan tunnistaa oireita, mutta eipä siitäkään paljon apua ole jos “raja” ylittyy. Silloin ihminen kyllä tarvitsee jonkun toisen apua. Itse olen saanut pääosin hyvää hoitoa muutamia yksittäistapauksia lukuun ottamatta.

Mietin tuota lääkeasiaa. Mitään lääkkeitä ei pitäisi heppoisin perustein käyttää, mutta miksi se tuodaan esille yleensä vain silloin kun kyse on mielenterveyteen liittyvistä lääkkeistä. Harva kyseenalaistaa syöpähoitojakaan.

Täytyy kyllä tämä itse lukea vaikka seuraavalla suomireissulla, niin ei tarvitse lukematta arvostella :D
Anneli A sanoi…
Onpa tarpeellisen tuntuinen teos. Erityisesti kiinnostavaksi kirjan tekee se, että mukana on myös omaisten kokemuksia. Tuo hoidon vaatimisen esille tuominen on hyvä asia, mutta saattaa olla vaikeaa toteuttaa, ellei vierellä ole jotakin omaista tai ystävää. Itse ei välttämättä tunnista oireiden vakavuutta.
Anki sanoi…
Mai: Kyllä, tällaiset teokset ovat tärkeitä.

Elegia: Kyllä, varsinkin ekalla kerralla ihminen itse harvoin on ajan tasalla. Itse olen ollut nyt kahdesti osastolla, kun oireet ovat menneet niin vaikeiksi. Osaan nykyään jo vähän tunnustella omaa oloa. Olisi kyllä kiva tietää, mitä teoksesta pidät. Tuo on totta, että fyysisissä sairauksissa ei yleensä lääkehoitoa kritisoida.

Anneli: Kyllä, omaisten kertomusten mukana olo oli erittäin arvokasta. Totta on, ettei varsinkaan alussa monesti itse tunnista oireiden vakavuutta.
Kiinnostava kirja tärkeästä aiheesta. Minulla on vuosien varrelta ja eri paikkakunnilta paljon huonoja kokemuksia julkiselta puolelta. Onnekkaita ne, jotka saavat ammattitaitoista apua eikä mitään työhönsä kyllästyneen ihmisen haukkumisia tai small talkia säästä ja viikonlopun vietosta...
Anki sanoi…
Ikävä kuulla, että sinulla on huonoja kokemuksia! :( Tällaisissa asioissa pitäisi aina saada nopeaa ja hyvää hoitoa.
Leena Lumi sanoi…
Mai, onko kirja omasi?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!