Henrikinkatu (Osoitesarja 5)

 "Sellaiset lauseet kuin >>aviomies, jonka avuttomuus jatkuvasti säätelee elämää ja vaatii maksua jokaisesta aidon halun hetkestä<< saavat minut lerpahtamaan.

   Tutkittuani tätä lausetta tarkkaan olen tullut siihen tulokseen, että sen tarkoitus on sanoa että minä olen avioliitossani yhtaikaa asiakas joka maksaa ja huora joka ottaa maksun, mikä on yhtä vaikeaa kuin imeä omaa kikkeliään."

Henrik Tikkasen romaani Henrikinkatu (WSOY 1982, suomentanut Kyllikki Härkäpää) on epämiellyttävä kokemus. Tikkanen kirjoittaa omasta elämästään, tietysti taiteilijan vapaudella. Romaanin kehyksenä on Tikkasen ehdokkuus valitsijamieheksi presidentinvaaleissa. Sen lomassa hän pohtii eksistentiaalista angstia, kertoilee rakastajattarestaan ja tämän kanssa naimisesta, omasta kikkelistään sekä isoisänsä kirjeistä.

Minulla ei ollut suuria odotuksia Tikkasen tuotannolta enkä saanutkaan tästä mitään. Tikkasen kertojanääntä leimaa ironia, josta en ole koskaan erityisemmin pitänyt. Ehkä leukemia vaikutti häneen. Jonkinlaista välitilinpäätöksen tuntua kirjassa on, ja se jäi osoitekirjoista viimeiseksi. 

Kirjaa voisi kuvata sanalla röyhkeä. Siinä missä Tikkanen kirjoittaa välillä vaimostaan Märtasta, kirjoittaa hän häpeämättömästi myös rakastajattarestaan. Mietin, kuka tällaista oikein haluaa lukea. Käsittääkseni kuitenkin näitä kirjoja aikanaan myytiin ihan hyvin. 

Tikkanen yrittää pohtia naisasiaa, muttei tunnu pääsevän puusta pitkään. Välillä hän auliisti kirjoittaa miesten huonoista puolista, erityisesti sotimisesta, rauhanaatteeseen sitoutunut sotaveteraani kun on. Kuitenkin hänen huomionsa naisasialiikkeestä ovat sarkastiseen sävyyn esitettyjä. Rivien välistä olin lukevinani jonkinlaista epävarmuutta naisten edessä. Ehkä erityisesti Märtan edessä. Märtahan kaiketi lopulta oli heistä kahdesta laajalevikkisempi kirjailija, sillä häntä luettiin ahkerasti myös muissa Pohjoismaissa. Tosin Märta sai aina Suomessa huonoja arvosteluja. En tiedä, miten kriitikot suhtautuivat Henrikiin.

Eipä tästä kaiketi sen enempää sanottavaa ole. Koin koko kirjan turhanpäiväisenä jorinana. Varsinkaan kirjoittelua kirjailijan sukupuolielämästä en todellakaan olisi välittänyt lukea. Ennestäänkin matala käsitykseni kirjailijasta latistui suorastaan lättänäksi pannukakuksi.

Kommentit

Jokke sanoi…
Mainio bloggaus, kiitos. Tuo on päättöosa "osoitetrilogiaan", jonka bloggaukseeni olen kirjoittanut, että en suosittele sitä yksittäin luettavaksi. Alkuosissakin on ironiaa, vähättelyä, sovinismia, ja sitä k:ta ja sen seikkailuja.
Ykkösosan osoite oli se, jossa asuttiin ja puhelinnumero. Henrikinkatua ei Helsingissä ole, mutta Mannerheimintie taisi olla Heikinkatu.
Elegia sanoi…
Minulla on tästä osoitesarjasta kolme ensimmäistä yhteisniteenä. Olen ensimmäisen niistä lukenut, mutta sitten jäi kesken. Voisikin jatkaa sen parissa. En tiedä kiinnostaako koko sarjaa lukea (ja tätä osaa ei varsinkaan: ei kiinnosta Tikkasen panemiset ja kyrpäasiat :D ), mutta nuo kolme ensimmäistä nyt ainakin. Melkoista oman navan kaivelua nekin, vaikka tietysti kun miehen kirjoittama on kyseessä, niin se on jotenkin ylevää. Tämä siis sarkasmia.
Anki sanoi…
Jokke: Tämä teos ei kyllä innosta tarttumaan enää yhteenkään Tikkasen kirjaan, varsinkin jos niissä on tuollaista sisältöä. :D

Elegia: Juuri sellaista oman navan kaivelua nimenomaan! Varmaan sitä aikanaan on pidetty jopa ylevänä. Mielestäni aika on mennyt ainakin tästä kirjasta jo ohi.
No huh mikä kirja! Minulle Henrik Tikkanen on jäänyt tuntemattomaksi, enkä ole näköjään menettänyt mitään. Märtan olen tiennyt, mutta häntäkään ei ole tullut ainakaan toistaiseksi luettua.
Anki sanoi…
Märtan kirjoja kyllä suosittelen. Vuosisadan rakkaustarina on runoteos Tikkasten avioliitosta, hyvin vaikuttava. Samoin Miestä ei voi raiskata on hyvä.
riitta k sanoi…
Ohhoh, olipa sitaatti 😂 Olen joskus ollut aikeissa lukea näitä osoitekirjoja, mutta taidanpa jättää väliin. Yhtään Henrikin kirjaa en siis ole lukenut, Märtan kyllä. Ja kyllähän niistä saa jo kuvottavan kuvan narsistisesta alkoholistista.
Anki sanoi…
Kyllä, Henrikistä ei saa oikein mistään kuvauksesta kovin hyvää kuvaa. Eikä tämä omaelämäkerrallinen romaani kyllä parantanut sitä kuvaa. :D
Minna sanoi…
Jos joskus tartun osoitesarjaan, niin yritän pitää tämän bloggauksen mielessä, ja luen järjestyksessä.

Pitää varmaan Tikkasen tuotannon osalta ottaa huomioon aika, jona kirjat on julkaistu. Kirjoitti varmaankin "rohkeammin" kuin oli totuttu. Sitä sitten pidettiin hienona kirjallisuuutena. Tai no, kirjallisuutena kuitenkin.

Mikä fiilis Tikkasta lukeneilla on, ovatko teoksensa kestäneet aikaa?

Minna /KBC
Elegia sanoi…
Kyllähän vastaavaa harjoitetaan nykyäänkin ja erityisesti miehen kirjoittamana taitaa olla "ylevää" ja "kantaaottavaa" kaunokirjallisuutta kun taas naisen kirjoittamana olisi vain vinkunaa. (tämäkin kärjistys).

Tuli mieleeni Knasu (Karl Ove Knausgärd), jonka navankaivelukirjat ovat varsin suosittuja. Itse en ole niitä lukenut enkä aio lukea. Tietämäni perusteella ei kiinnosta. :D
Anki sanoi…
Minna: Minun mielipiteeni on se, että aika on ajanut ohi. Siitäkin huolimatta, että autofiktio on iso buumi nyt. Rivien välistä tihkuva sovinismi ei oikein ole tätä päivää.

Elegia: On muuten mielenkiintoista, miten erilaisilta Märtan kirjat aiheesta tuntuvat. Niissä ei ole tätä itsesääliä, jota Henrik ainakin tässä kirjassa jonkin verran harjoittaa. Märtan tekstit nousevat yksityisen yläpuolelle kuvaten varsin yleistä ilmiötä (narsismi ja juoppous avioliitossa).

Minä olen miettinyt Knausgårdilta sitä Aamutähteä. Olikohan se suomeksi tuo, Morgenstjernen norjaksi ainakin.
Amma sanoi…
Tämähän kuulostaa yllättävän modernilta teokselta ilmestymisvuoteensa nähden, tosiaan vähän Knausgårdilta. Ainakin muodon ja tematiikan puolesta ei ehkä muuten. En usko, että tulen tätä lukemaan, mutta oli kiva lukea mielipiteesi kirjasta!
Anki sanoi…
Kyllä, muotonsa puolesta tässä tosiaan onkin jotain modernia. Autofiktiota ennen kuin koko autofiktiosta puhuttiinkaan.
Ole hyvä tyrmäävästä mielipiteestäni! :D
Mulla on ollut aikomusta lukea osoitesarjaa, itse asiassa se on ollut lukulistallani jo vuosia etenemättä mihinkään. Ei taida edetä vast'edeskään....
Anki sanoi…
Kaikki mitä aikoo ei tapahdu tässä elämässä :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!