torstai 18. elokuuta 2022

Jane Austenin talo

 "Tiettyjä aiheita ja kirjailijoita pidettiin sopimattomina. Adeline ei puolestaan katsonut, että olisi kyläläisten asia päättää, mitkä klassikot olivat sopivia ja mitkä eivät. Sen tehtävän olivat jo hoitaneet heitä paljon oppineemmat ja viisaammat ihmiset. Vain tohtori Grayn kanssa hän saattoi puhua vapautuneesti rakastamistaan kirjoista."

Natalie Jennerin kirja Jane Austenin talo (Minerva 2021, suomentanut Jänis Louhivuori) on ihastuttava. Se kertoo useasta hyvin erilaisessa asemassa olevasta ihmisestä, joiden intohimona on Jane Austen. Maanviljelijä Adamin ideasta he perustavat yhdistyksen, jonka tarkoituksena on saada Austenin kotitalo, Knightien Herrastalo, Austenin museoksi. Mutta miten käykään, kun herra Knight päättääkin testamentissaan antaa talon miespuoliselle perijälle, ei suinkaan tyttärelleen Francesille?

Jane Austenin talo on tulvillaan pidäteltyä romantiikkaa ja suuria pyrkimyksiä. Se ei kuitenkaan ole ollenkaan imelä. Kaikilla hahmoilla on todella suuria koettelemuksia niin menneessä kuin nykyisessäkin ajassa, mikä syventää käsitystä heistä. 

Kirjasta olisi varmasti saanut enemmänkin irti, jos tuntisi paremmin Austenin teokset. Itse olen lukenut häntä vain vähän, joten en tajunnut ollenkaan kirjallisia viittauksia henkilöiden puheissa. Ei se kuitenkaan haitannut, kirja vei joka tapauksessa mennessään.

Sujuvasti kirjoitettu, mainio romaani. Sopii hyvin tietenkin erityisesti Austenin faneille.

4 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Olen lukenut useamman Austenin teoksen, mutta lukemisista on jo aikaa. Pidin niistä, mutta en ole varsinainen "fani". Tämä Jane Austenin talo ei taida olla ihan minun tyyliä.

Anki kirjoitti...

Minäkin luulen, että saattaisi olla ehkä vähän lälly sinun makuusi. :D

riitta k kirjoitti...

Minäkään en ole Austen-fani. Harkitsin tätä keväällä, mutta alkumetreillä jätin kesken.

Anki kirjoitti...

Ei tämä varmasti kaikkien mieleen ole.