Jane Austenin talo

 "Tiettyjä aiheita ja kirjailijoita pidettiin sopimattomina. Adeline ei puolestaan katsonut, että olisi kyläläisten asia päättää, mitkä klassikot olivat sopivia ja mitkä eivät. Sen tehtävän olivat jo hoitaneet heitä paljon oppineemmat ja viisaammat ihmiset. Vain tohtori Grayn kanssa hän saattoi puhua vapautuneesti rakastamistaan kirjoista."

Natalie Jennerin kirja Jane Austenin talo (Minerva 2021, suomentanut Jänis Louhivuori) on ihastuttava. Se kertoo useasta hyvin erilaisessa asemassa olevasta ihmisestä, joiden intohimona on Jane Austen. Maanviljelijä Adamin ideasta he perustavat yhdistyksen, jonka tarkoituksena on saada Austenin kotitalo, Knightien Herrastalo, Austenin museoksi. Mutta miten käykään, kun herra Knight päättääkin testamentissaan antaa talon miespuoliselle perijälle, ei suinkaan tyttärelleen Francesille?

Jane Austenin talo on tulvillaan pidäteltyä romantiikkaa ja suuria pyrkimyksiä. Se ei kuitenkaan ole ollenkaan imelä. Kaikilla hahmoilla on todella suuria koettelemuksia niin menneessä kuin nykyisessäkin ajassa, mikä syventää käsitystä heistä. 

Kirjasta olisi varmasti saanut enemmänkin irti, jos tuntisi paremmin Austenin teokset. Itse olen lukenut häntä vain vähän, joten en tajunnut ollenkaan kirjallisia viittauksia henkilöiden puheissa. Ei se kuitenkaan haitannut, kirja vei joka tapauksessa mennessään.

Sujuvasti kirjoitettu, mainio romaani. Sopii hyvin tietenkin erityisesti Austenin faneille.

Kommentit

Elegia sanoi…
Olen lukenut useamman Austenin teoksen, mutta lukemisista on jo aikaa. Pidin niistä, mutta en ole varsinainen "fani". Tämä Jane Austenin talo ei taida olla ihan minun tyyliä.
Anki sanoi…
Minäkin luulen, että saattaisi olla ehkä vähän lälly sinun makuusi. :D
riitta k sanoi…
Minäkään en ole Austen-fani. Harkitsin tätä keväällä, mutta alkumetreillä jätin kesken.
Anki sanoi…
Ei tämä varmasti kaikkien mieleen ole.
marjorie sanoi…
Olen Jane Austen -fani joka on lukenut kaikki kirjat suomeksi ja osan kirjoista englanniksi ja katsonut kaikki elokuvat ja sarjat kaikista kirjoista mitä vain olen saanut käsiini ja nautin Jane Austenin talosta suunnattomasti ja kuuntelin heti perään Bloomsburyn naiset, joka niin ikään oli nautittava. Mutta on totta, että jos ei tunne Jane Austenin tuotantoa, lukunautinto jää vajaaksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI