Henkiset voimavarat
"Käsitteen 'henkisyys' määrittelystä ei ole selvää yksimielisyyttä tutkijoiden kesken, vaikka se määritellään hyvin yhdenmukaisesti eri tutkimuksissa. Tärkein ero uskonnon ja henkisyyden välillä on siinä, että uskontoa ohjaavat henkisyyttä vahvemmin sille ominaiset oppirakennelmat, uskomukset ja käytännöt. Henkisyys on uskontoa yleisempää ja korostaa yhtenäisyyttä eri näkemysten kanssa."
Pirjo Säisä-Winterin tietokirja Henkiset voimavarat - Tutkittua tietoa henkisyyden vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin (Viisas Elämä 2018) paneutuu nimensä mukaan tutkittuun tietoon. Kirjoittaja käsittelee henkisyyden (ja uskonnon) erilaisia ulottuvuuksia, kuten transsendenssiä, toivoa, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä ja hyväntahtoisuutta. Lukuisat tutkimukset osoittavat henkisyyden ja uskon tuottavan mittavia terveyshyötyjä.
Olen maailmankatsomukseltani kristitty, mutta olen myös kiinnostunut muista uskonnoista ja henkisyydestä. Olikin siis luontevaa tarttua tähän teokseen.
Säisä-Winter on tehnyt ison työn seimiessään erilaisia tutkimuksia kirjaansa varten. Kirjan lopusta löytyvät lähdeviitteet. Muutoin teksti on varsin populaaria eli se soveltuu vähemmänkin akateemisille ihmisille.
Minua kiinnosti kaikkein eniten kuolemanvisiot ja erilaiset kuoleman yhteydessä esiintyneet kokemukset. Kävi ilmi, että kuolemanrajakokemuksia on paljon ja ne ovat hyvin samanlaisia kulttuurista riippumatta! Kuolemanvisioihin liittyy kuolevan ihmisen kokemus kuolleiden ja mahdollisesti myös elävien läsnäolosta lähestyvän kuoleman edellä. Nämä kokemukset on yleisesti koettu rauhoittavina: kuoleva siirtyy vain seuraavaan paikkaan eikä ole yksin.
Välillä oli vähän vaikea seurata, mistä maasta puhuttiin. Eräässä luvussa käsiteltiin rukousta erilaisissa vaikeissa tilanteissa, erityisesti vakavasti sairastuttaessa. Henkisyyden käsittelyä toivottiin myös hoitohenkilökunnan kanssa. Jotenkin tuli sellainen olo, että ehkä tämä ei koskenut Suomea. Tai ainakin olisin melkoisen hämmästynyt siitä, koska suomalaiset eivät yleisesti ole kovin uskonnollista väkeä.
Erittäin kiinnostavaa asiaa! Tässä myös viitattiin juuri aikaisemmin lukemaani Kristin Neffiin ja itsemyötätuntoon.
Kommentit