Jaakobin portaat (Totuuden kaipuu -trilogia 3)

"Tuo pikkuruinen merkintä oli siitä lähtien kiehtonut häntä, ja vähitellen hän oli tullut siihen tulokseen, että juuri Jaakobin portaita isoisä oli viimeisinä elinvuosinaan etsinyt, salaista kohtaa, jonkinlaista kahden maailman välistä ovea, kaiken kaipuun keskusta, mieleen vajonnutta Atlantista."

Joel Haahtelan uskonnollisen trilogian viimeinen osa on Jaakobin portaat (Otava 2022). Nimettömäksi jäävä minäkertoja joutuu äkisti matkustamaan Helsingistä Jerusalemiin, sillä hänen veljensä on päätynyt siellä psykiatriseen hoitoon. Missä välissä Ilja on Jerusalemiin päätynyt ja mitä siellä tehnyt, sitä minäkertoja ei tiedä. Pian hänkin on kuitenkin myyttisen kaupungin lumoissa. Ovia avautuu ja sulkeutuu, kadut muuttuvat ja lumisateessa tuoksuu syreeni...

Olen pitänyt kaikista trilogian osista, mutta sanoisin Jaakobin portaiden vievän lopulta voiton. Se on kaunis ja taitavasti tehty kuten kaksi aiempaakin osaa, mutta ennen kaikkea se on voimakkaan unenomainen ja mystinen. Siinä missä aiemmissa osissa varsinainen uskonnollinen mystiikka on ollut melko pidäteltyä, on se trilogian päätöksessä kouriintuntuvaa ja ilmiselvää. 

Kirjassa tapahtuu asioita, jotka eivät ole mahdollisia. Juuri se onkin uskonnollisuuden ytimessä: uskonto vaatii nimenomaan uskoa, ei järkiperäisiä selittelyjä. Vaikka sinänsä minäkertojan vaiheet ovat tiiviisti kiinni hänen omissa muistoissaan ja elämässään, nivoutuvat ne varsin saumattomasti Jerusalemin myyttiseen maineeseen.

Sitä jäin miettimään, että paljastuiko kertojan sukupuoli varsinaisesti ollenkaan? Pidin häntä koko ajan miehenä, mutta en nyt suoraan muista mitään kohtaa, jossa hänet olisi varsinaisesti tyypitetty mieheksi. Ehkä jotain meni lukiessa ohi tai ehkäpä kirjailija on tehnyt ratkaisunsa tarkoituksella. Jälkimmäinen vaihtoehto olisi hyvin kutkuttava.

"Hänen tehtäväänsä kuului kerätä eksyneitä, mutta se ei aina ollut helppoa, koska hänenlaisillaan kerääjillä oli tiukat säännöt. Hän ei saanut pyytää ketään mukaansa, ihmisten täytyi etsiä hänet. Ja monesti ne, joiden oli määrä löytää, löysivätkin, hän toimi vain oppaana, Mutta kun taas lähtisin täältä, en välttämättä löytäisi paikkaa toista kertaa, enkä toisaalta myöskään unohtaisi tätä koskaan."

Aivan lopuksi liitän tähän Allegrin sieluun asti porautuvan kappaleen Misere Mei, jonka videolla esittää King's Collegen kuoro. Kappale mainitaan kirjassa ja se sopii sen tunnelmaan hyvin.



Kommentit

Jokke sanoi…
Haahtela on taitava kertoja. Tätä en ole lukenut.
Minäkin olen pitänyt tästä trilogiasta, ja myös Jaakobin portaat on todella hieno teos. Kiitos tuosta upeasta musiikkielämyksestä! Ja visuaalinenkin elämys tuo video on. Se tosiaan sopii kirjan tunnelmaan.
Takkutukka sanoi…
Haahtela on oma lukunsa kirjallisuudessa ja hän on mitä luontevimman oloinen opas Jerusalemin kaduille ja kujille sekä ihmismielen alati kiinnostaviin koukeroihin ja mekanismeihin. Hienoviritteinen teos, joka tarjoaa lukijalleen runsaasti kosketuspintaa ja reflektointimahdollisuuksia.

Kaunis kiitos Misere Meistä, joka yltää syvälle sieluun!
Anki sanoi…
Jokke: Suosittelen!

Kirjarikas elämäni: Kiitos, kappale todellakin sopii kirjaan! Ei olekaan aiemmin käynyt niin että olisin saanut musiikkivinkin blogijuttuun ihan kirjasta itsestään. :)

Takkutukka: Kyllä, toista Haahtelaa ei ole.
Ole hyvä musiikista, se todella iskee sieluun! :)
Elegia sanoi…
Minulta on kaikki Haahtelat vielä(kin) lukematta, vaikka ujoa kiinnostusta kyllä olisi. Ehkä ensi vuonna!
Anki sanoi…
Suosittelen lämpimästi!
Blogin alkuaikoina luin yhden Haahtelan ja pidin sitä onituisena ja aika ahdistavana, joten en ole toistamiseen kokeillut. Sillä oli niin kaunis nimi: Tähtikirkas, lumivalkea. Perhoskuvia sivuilla, jotenkin se liittyi mielenterveysongelmiin.
Amma sanoi…
En ole tainnut lukea Haahtelaa, mutta nyt kyllä kiinnostuin tästä. Varmaan kannattaisi lukea koko trilogia, vai toimiiko mielestäsi itsenäisenä teoksena? Kiitos musiikista, todella kaunista ja sopii hyvin näin sunnuntai-aamuun.
Anki sanoi…
Jane: Aika jännä! En tuota kirjaa ole lukenut joten en osaa siitä sanoa. Eiväthän nämä varsinaisesti positiivisia ole, mutta en ainakaan tätä trilogiaa ole kokenut ankeana.

Amma: Nämä voi hyvin lukea itsenäisinä, hahmot eivät ole samat! :) Itsekin luin trilogian sekajärjestyksessä.
Ole hyvä musiikista!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!