Heli Laaksonen & Alexandrs Caks - Poimit sydämeni kirjahyllystä

 "Älä tänä iltana

ystäväni

istu portailla

katselemassa tähtiä,

ne ovat kuin runoilijat:

loistavat vasta kuoltuansa. (AC, Kutsu)


"Kuink pitk voi kevät olla,

kuin pitk mun miäleni,

ko olet meril

ja meri o

loppumaton sinivalkoraitane

matruusinpaitane hia,

mitä silmilläni silitän?" (HL, Ja ko se viästi sult vihroviimei tul)

Heli Laaksonen on tehnyt melkoisen kulttuuriteon! Hän innostui latvialaisen Alexandrs Caksin runoudesta ja päätti innokkaasti lähteä kääntämään niitä, siitäkin huolimatta ettei hän osannut kieltä virtuoosimaisesti. Samalla alkoi syntyä vastausrunoja omalla murteella ja poikkeuksellinen runokirja sai muotonsa. Kansiliepeessä on vieläpä valokuvia Laaksosen maalauksista, joita myös syntyi prosessin aikana.

On siis ihanaa sanoa, että kokoelma on hyvä. Kuten Laaksonen, myös minä ihastuin Caksin (jossa C:n päällä pitäisi olla hattu, mutta jota en osaa näppäimistöllä tehdä...) runouteen. Hänen runoutensa on kaunista, vaikka siinä onkin myös rujoja tai ainakin arkipäiväisiä sanoja. 

Laaksosen olen toki tiennyt vuosia, mutta olen väistellyt häntä. Ajattelin aina, etten saa itäsuomalaisena mitään tolkkua hänen lounaismurrerunoistaan. Vielä mitä! Vähän hitaammin piti kieltämättä lukea, mutta hyvin ymmärsin.

Caksin vakavuus ja Laaksosen humoristisuus luovat kiehtovan dynamiikan. Tosin itse saatan tulkita Laaksosta vähän väärin murteen vuoksi. Huumoria kuitenkin koin siellä olevan. Tästä syntyy tiheä ja kiinnostava dynamiikka kahden erilaisen runoilijan välille. Se ei ole naurettava eikä typerä, vaan hyvin kasassa pysyvä ja innostava. Jälkisanoissa Laaksonen toteaa: "Olemme historiankulun yliajamia, hän maailmansotien ja Stalinin kiusaamana, minä sähikäisenä kulkevan digitalisoitumisen ja omana aikanani kiihtyneen kuudennen sukupuuttoaallon kovertamana."

Todella vaikuttava ja inspiroiva teos! Rakastan poikkitaiteellisuutta ja sitäkin tässä on.

Kommentit

Takkutukka sanoi…
Täydet tyylipisteet heruvat paitsi Čaksin runoille myös Laaksoselle idean mainiosta toteutuksesta! Persoonallisia runoilijoita molemmat.

Lukijana ja runojen ystävänä nautin tyylillisestä vaihtelusta, yhteisen ydinlangan ylläpitämisestä ja vuoropuhelun jättämästä viipyilevästä lukujäljestä. Rohkea ja onnistunut hyppy tuntemattomaan.
Mai Laakso sanoi…
Tykkään tosi paljon Laaksosen runoista. Kun muutin Turkuun, mieheni osti minulle heti Pulu uis runokirjan. Kirjoja on sitten ilmestynyt muitakin. Voin sanoa, että Laaksosen runot ovat auttaneet minua sopeutumaan Turkuun ja murteeseen.
Tämä uusin on vielä lukematta.
Kiva kun sinäkin luit tämän! Kun nyt ihastuit Čaksiin, kannattaa lukea myös Sydän jalkakäytävällä, jossa on pelkästään hänen runojaan. En muista oliko tässä Laaksosen valikoimassa Čaksilta vain vakavia runoja, mutta on hänellä huumoriakin.
Jonna sanoi…
onpa ihana idea! Tähän pitää tutustua, kuulostaa niin hyvältä.
Pakko ehkä tuon murteen takia lukea!
Olin huomannut tämän ilmestyneen ja ihmettelin runoilijakumppania tutun Heli Laaksosen rinnalla, joten kiva kuulla mistä on kyse. Mielettömän hieno idea!
Minusta näitä Helin runoja on kiva nimenomaan kuunnella hänen itsensä lukemina, yhden hänen runokirjansa jo tänä vuonna kuuntelinkin ja voisin ottaa tästä kopin 🧡
Marjatta Mentula sanoi…
Hauska idea tämä vuoropuhelu, varsinkin kun Laaksosella vielä kuvataidekin mukana.
PS Minä teen kaikki erikoismerkit googlaamalla nimen ja poimimalla sen hiiressä omaan blogikirjoitukseeni. Minulle tuo on kätevin tapa.
Anki sanoi…
Takkutukka: Nimenomaan, onnistunut hyppy tuntemattomaan!

Mai: Sinulla onkin sitten jo erilainen kosketuspinta Laaksoseen, kun olet muuttanut sinne päin Suomea!

Kirjarikas elämäni: Kiitos vinkistä! Tässä ei minusta juuri huumoria Caksin puolelta ollut.

Jonna: Kannattaa tutustua :)

Tuulia: Joo, murre on varmasti autenttista :)

Jane: Ei varmastikaan huonompi ajatus kuunnella runoja! Tässä on kyllä tosi hyvä idea joka kantaa.

Marjatta: Totta, tuolla tyylillä niitä kirjaimia saisi! Tosin joskus minulle on käynyt niin, että fontti muuttuu sitten ja siitä on seurannut teknisiä haasteita, joista en ole selvinnyt. :D
Marjatta Mentula sanoi…
Anki, valitse liittäessäsi "liitä pelkkänä tekstinä", silloin saat sen fontin, mikä sinulla on käytössä.
Anki sanoi…
Kiitos Marjatta! Kokeilen ensi kerralla tuota. :)
Minna Vuo-Cho sanoi…
Olen hirvittävän huono lukemaan runoja, mutta isälleni olen vuosien varrella ostanut Laaksosen kirjoja kai useamman ja pidän kovasti hänen murrepohjaisesta rytmistään.
Ehkä pitäisi yrittää. Tämä voisi olla minun tämänkertainen "kerran vuodessa runo" - kirjani. Ei olekaan luettujen listallani sellaista vielä 2022.
Anki sanoi…
Tässä olisi kyllä ainekset sellaiseksi kirjaksi! :)
Amma sanoi…
Kuulostaa tosiaan hienolta idealta ja onnistuneelta toteutukselta! Minulla on vähän sama kuin sinulla, näin itämurteiselle töksähtelevä länsimurre ei aina oikein avaudu. Kuuntelin Laaksosta Turun kirjamessuilla, missä hän vei kuulijat luontoretkelle. Oli todella valloittava ja vangitseva esitys! Joten ihan hyvin voisi lukea Laaksosta enemmänkin.
Minna sanoi…
Ihan loistava aluevaltaus Heli Laaksoselta! Tuo runouden vuoropuhelu on minusta erityisen koskettavaa, se laajentaa hienosti teoksen äärellä olevien määrää.
Mitähän se Heli seuraavaksi keksii?
Minna /KBC
Anki sanoi…
Amma: Suosittelen tätä ehdottomasti!

Minna: Niinpä, Laaksosella tuntuu ideoita riittävän. Itseeni tekivät vaikutuksen myös nuo taideteokset.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!