Anna-Leena Härkönen - Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia

 "Kun olin tuore äiti ja jaksoin vielä lukea vauvanhoito-oppaita, ahdistuin kun niissä käskettiin katsomaan vauvaa silmiin samalla, kun antaa pulloa, katsekontakti nimittäin edistää äidin ja lapsen kiintymyssuhdetta. Mutta olin yleensä niin väsynyt tuttelia juottaessani, että pidin silmiä kiinni ja yritin ottaa samalla pienet torkut. Tämä tulee olemaan se syy, miksi pojastani kehkeytyy myöhemmin huumediileri."

Anna-Leena Härkösen kirja Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia (Otava 2012) on kokoelma kolumneja vuosilta 2003-2011. Niissä Härkönen kirjoittaa pieniä arjen huomioita nasevalla ja humoristisella tyylillään.

Olen lukenut näitä kokoelmia kaksi aiemmin, ja aina ne kyllä viihdyttävät. Näiden tämän kirjan kolumnien aikaan Härkösen poika oli vielä pieni, ja siitäkös riitti kolumnien aiheita. Lasten suusta kuulee totuuden, kuten sanotaan. Voisin kuvitella, että nämä kirjoitukset voivat olla lohdullisia ruuhkavuosia eläville vanhemmille.

"Sain kerran kotiini mikrotukihenkilön. (Sanasta tulee mieleen kääpiönkokoinen mies, jota voi pitää komerossa ne ajat, kun sitä ei tarvitse.)"

Pidän siitä, miten rehellisesti ja peittelemättä Härkönen on vähän hupsu. Hän näyttää rakastavan kaikenlaista kimaltelevaa ja meikkejä ja rasvoja. Se ei todellakaan tarkoita sitä, että hän olisi tyhmä. Kyllä hänellä on silmää myös epäkohdille. Yhdessä kolumnissa Härköstä mietityttää, miksi niin moni mies ei näytä sietävän naisten naurua.

Ei näistä mitään valtavan pysyvää mielikuvaa varmaan jää, mutta ei se ole tarkoituskaan. Lainasin kirjan viihtyäkseni välillä, ja siihen se on nappivalinta.

"Jari Tervo kirjoitti kerran, että naiset haluavat kumppanikseen rehellisen ja luotettavan postiryöstäjän. Niinpä."

Kommentit

Härkösen kolumneissa on tosiaan loistavaa huumoria ja teräviä havaintoja, kuten noissa valitsemissasi sitaateissakin :)
pitäis lainata joku uus Härkönen
Marjatta Mentula sanoi…
Minä myös olen lukenut useamman näitä kolumnikirjoja. Niissä on kivaa juuri se höpsöys, arkine tilannehuumori ja jalat maassa oleminen vähän samaan tapaan kuin Sinikka Nopolalla pakinoissaan.
Jossain kirjassaan Härkönen kirjoitti, miten hänellä on elokuvissa aina meetvurstileivät mukana, koska yleensä nälkä iskee yllättäen.
Takkutukka sanoi…
Häräntappoase sai aikanaan vakuuttuneeksi Härkösen kiinnostavasta tavasta tuottaa tekstiä. Tientynlaisen hupsuuden lasken kirjailijalle vain eduksi;)
Mai Laakso sanoi…
Olen lukenut kolme Härkösen kolumnikirjaa blogin aikana. Tykkään hänen osuvasta ja uppoavasta tyylistään.
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Kyllä, nuo olivat lempisitaattejani! :D

Hannele: Jo vain!

Marjatta: Voin hyvin kuvitella Härkösen kirjoittaneen juuri noin metvurstileivistä. :)

Takkutukka: Joo, se nuoruuden teos on tosi hyvä! Ja todella, hupsuus voi myös olla etu. :D

Mai: Kyllä, hän uskaltaa kirjoittaa sen mitä muut vain ajattelevat.