Leena Lehtolainen - Joulupukin suudelma - Jännittäviä joulutarinoita

" - Varo valkoista poroa! Ääni oli sama, jolla hän oli puhunut aiemmin. Silmät tuijottivat hetken omiini, sitten pyöriminen jatkui taas. Mirva koetti sanoa jotain väliin, muta Sana oli uponnut omaan maailmaansa."

Leena Lehtolaisen novellikokoelma Joulupukin suudelma - Jännittäviä joulutarinoita (Tammi 2021) sisältää 12 joulunaikaan sijoittuvaa tarinaa, joissa rikokset ovat enemmän tai vähemmän läsnä. Mukana seikkailevat Lehtolaisen sarjoista tutut Maria Kallio ja Hilja Ilveskero sekä joukko uusia satunnaisia tavan talliaisia. 

Olipa kiva lukea pitkästä aikaa Lehtolaista! Hänen kirjoitusjälkensä on aika arkista, mutta sillekin on paikkansa. Bongasin tämän kokoelman muuten Kirjasähkökäyrä-blogista. Lehtolaiselle ominaista on kuvata kunkin tarinan/kirjan päähenkilöä tiiviin lausein, joista kuitenkin saa varsin valaisevan kuvan.

Tämä oli myös ensi kerta, kun luin Hilja Ilveskerosta. Täytyy sanoa, etteivät tarinat houkutelleet tarttumaan Ilveskero-dekkareihin. Sinänsä on todella mukavaa, että Lehtolainen on luonut toiminnallisen naishahmon, mutta jotenkin Hilja on niin kylmäkiskoinen, että hänestä on vaikea pitää. 

Maria Kallion tykö taas oli kiva palata pitkästä aikaa. Olihan Marialla ehkä epäuskottavan voimakkaasti hoksottimet kohdallaan, mutta annettakoon se anteeksi vaikka joulun nimissä. Maria on hyvällä tavalla tavallinen ihminen ja häneen on helppo kiintyä.

"Linda kaatui kontalleen lattialle, hän ei saanut henkeä. Tähän asti hän oli ollut työpaikalla melkein turvassa. Tyhjistä seinistä ei ollut kaikunut vihamielistä puhetta. Vartijan tupakanmakuinen sylki maistui suussa, hän konttasi siivoussangon luo ja oksensi siihen. Nyt täälläkin olisi pelättävä."

Kuitenkin parhaiten minulle jäi mieleen elämän murjomista ihmisistä kertoneet tarinat. Erityisesti minua kosketti Linda, joka ei tullut hyväksytyksi lihavuutensa vuoksi. Lehtolaisen kynä on erinomaisen terävä hänen kuvatessaan, miten lihaviin suhtautudutaan pahimmillaan. En todellakaan odottanut liikuttuvani näistä tarinoista, mutta Lindan kohtalo kosketti todella paljon.

Toinen liikutusta aiheuttanut novelli kertoo 19-vuotiaasta Marjiksesta, jonka elämä on täysin rempallaan. Asuntoa ei ole, aika kuluu toisten päihteidenkäyttäjien (miesten) nurkissa. Kuitenkaan Lehtolainen ei maalaa näistä ihmisistä mitään hirviömäistä kuvaa, vaan he ovat itse asiassa todella inhimillisiä ihmisiä. Minusta on tärkeää, että kirjailijat kuvaavat kirjoissaan myös elämän laitapuolelle päätyneitä ihmisiä.

Näiden lisäksi vielä novelli Fiasta ja Petestä on hyvä ja aika osuvalta tuntuva kuvaus. Pete on juuri vapautunut vankilasta ja haaveilee paluusta Fian syliin. Rumasti sanoen Pete on selkeästi elämänkoululainen, kun taas Fia ainakin näyttää päässeen elämässään eteenpäin. Vaan mitä sille linnatuomioon johtaneelle rikossaaliille oikein tapahtui...

Varsin tasalaatuinen ja mainio kokoelma ammattilaiselta! Osa tarinoista oli kyllä aika hurjia siihen nähden, että näitä kuvataan joulutarinoiksi. Kaikki tarinat eivät mene mielestäni cozy crime -luokkaan.

Kommentit

Mai Laakso sanoi…
Luin tämän lisäksi 24 yötä jouluun teokseen, jossa oli 24 joulutarinaa eri kertojilta. Niihin verrattuna Lehtolaisen tarinat kuuluvat cosy crimeen. Lehtolaisen tarinat olivat rauhallisia eikä väkivallalla mässäilty. Ne sopivat hyvin joulun ajan rauhasta nauttiville lukijoille.
Margit sanoi…
Olen lukenut monta Lehtolaisen kirjaa, mutta joulutarinat ovat lukematta. Ne sopisivatkin hyvin jouluajan lukemiseksi.
tollanen lukeminen kivaa nyt
Anki sanoi…
Mai: Minusta kahden seksuaalirikoksen mukanaolo teki tästä ei-cozy crimea. Toki Lehtolainen ei mässäile rikoksilla.

Margit: Joo, hyvin sopivat tähän vuodenaikaan! :)

Hannele: Niin on!
Yhden Lehtolaisen dekkarin olen kuunnellut, se ei kuulunut mihinkään sarjaan ja siksi sen valitsinkin. En siitä mitään isompaa ahaa elämystä saanut niin on jäänyt siihen. No nyt joulun alla aloin kuunnella tuota Main mainitsemaa 24 dekkarinovellia, ajattelin että siitä hyvä katsaus mulle pääosin vieraisiin kirjailijoihin. Kuuntelin ekan, en tajunnut mikä siinä oli pointti, laitoin miehen kuuntelemaan sen kun hän noita suomalaisia dekkaristeja enemmän lukee, niin edes hän ei ollut varma miten se piti tulkita. Jatkoin toiseen ja se oli mielestäni aivan tyhmä, joten siihen jäi kokoelma. Ja nythän siitä jäi sellainen fiilis, että dekkarinovellit ei ole minulle, joten pitää keksiä jotain muuta millä kuittaa sen Helmet haasteen novellikohdan 😉
Anki sanoi…
Ahaa, no onpas outoa! Dekkarinovellit kuten mikään muukaan kirjallisuudenlaji ei ole kaikille. :) Eikun etsimään sitä omaa juttua!
Mikahän kuunteli sen loppuun, lähinnä siksi että muistuttelin siitä moneen kertaan, muuten olisi ilmeisesti jättänyt sen kesken. Mitä sitten yhdessä pohdittiin, niin ne on niin lyhyitä, ettei niissä ehdi tapahtua mitään kunnon juonenkieputtelua.
Anki sanoi…
Niin, sehän se onkin novellien haaste että saisi niihin jonkin huippukohdan, vaikka pituutta on vähän.
Monet novellit on kivoja ja niistä se punainen lanka löytyy. Tälläkin hetkellä mulla on kesken novellikokoelma, Nura Farahin Lumimaa ja ne ovat olleet kiinnostavia, olenkohan nyt 5 vai 6 kuunnellut. Siinä on aina yksi maahanmuuttaja, jonka tilanne käy nopeasti ilmi ja sitten tulee esille se hänen haaste elämässä ja jonkinlainen ratkaisu siihen loppuun. Paljon helpompaa ottaa tuollaiseen "tavalliseen" fiktiiviseen novelliin se jokin juju, kun sitten taas dekkarissa pitäisi aina ehtiä tutustuttaa päähenkilöihin, suorittaa jonkinlainen rikos, käydä läpi johtolankoja, puida vaihtoehtoja, antaa lukijalle pikkuhiljaa siimaa ja uusia vinkkejä rikoksen mahdollisesta tekijästä ellei se ole tiedossa heti aluksi ja kieputtaa kaikkea muutaman kerran ympäri lukijaa hämätäkseen, niin eihän tällaista millään ehdi vartin pätkässä, joten on oikaistava mutkia niin suoriksi, että oikeastaan mitään edellä kuvatuista ei siihen rikosnovelliin mahdu tai pikemminkin pitää valita vain pari. Ehkä pitäisikin kuunnella tätä Lehtolaisen kokoelmaa, onko hän selviytynyt paremmin 🙂
Anki sanoi…
Minusta Lehtolainen onnistui novelleissaan hyvin, tosin en osaa arvioida miten toimivat äänikirjana. Tuo Lumimaa pitäisi kyllä lukea!
Amma sanoi…
En ymmärrä, miksi olen unohtanut kokonaan tämän kokoelman olemassaolon. Tiedätkin, että fanitan Lehtolaista, mutta en varmaan ole tarttunut tähän vuosi sitten, koska vähän vierastan joulukalenterityyppisiä kokoelmia. Ja tänä vuonna en enää muistanut koko teosta. Mutta haluan kyllä ehdottomasti lukea tämänkin. Täytyy pohtia, odotanko ensi jouluun, vai otanko lukuun joulun jälkimainingeissa.
Anki sanoi…
Joo, joskus sitä vaan unohtaa! Kyllä näitä minusta voi hyvin näissä jälkimainingeissakin lukea. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!