Jevhenija Kuznjetsova - Kysykää Mialta

"Kyrylo hymyili ja seisoi suorassa. Hänen kasvonsa olivat enkelimäisen valoisat.

Kauppaa pitivät seitsemännen päivän adventistit tai Jehovan todistajat taikka vain baptistit.

He eivät juoneet, kiroilleet eivätkä tanssineet. He tekivät töitä ja peseytyivät."

Jevhenija Kuznjetsovan romaani Kysykää Mialta (Aula & Co 2022, suomennos Eero Balk) kertoo ennen kaikkea naisten yhteisöstä. Solomia, tuttavallisemmin vain Mia ja siskonsa Lilia ovat saapuneet isoäiti Teodoran luo Ukrainaan kesäksi. Kumpikin ottaa lomaa perheeltään/mieheltään ja toivoo, että asiat selkiytyisivät. Kolmen ihmisen piiri kuitenkin laajenee, kun serkku Marta saapuu tuttuun tapaansa ärtyneenä - ja raskaana. Sitten vielä Lilianin entinen mies tuuppaa pienen tyttärensä heille hoitoon (lapsi ei ole Lilianin). Paljon ehtii tapahtua itse kullekin ennen kuin kesä on ohi. Kirjaa ryydittävät ihmisten hauskat ja pisteliäät repliikit. Monenlaista vaihetta kokenut ränsistynyt isoäidin talo saa nähdä seiniensä sisällä monenkirjavaa porukkaa.

Olipas tämä varsin ihastuttava tapaus! En ole ainakaan modernia ukrainalaista kirjallisuutta lukenut ja kirja sopii hyvin Helmet-haasteen Ukraina-kohtaan. Päätin jo alkuunsa, että sotaa ja murhetta kuvaavia kirjoja en lue. Onneksi Kuznjetsovan kirja löytyi somen ja blogien vinkeistä.

Kerronta on minusta hieman kulmikasta ja toteavaa. Siihen oli aluksi totuttelemista, mutta lopulta se tuntui aika luontevalta valinnalta tapahtumiin ja ihmisiin nähden. Kirjailija ei harrasta liiallista aukikirjoittamista, vaan varsinkin henkilöiden puheissa on paljon ääneen sanomattomia asioita. Arvelen, että jotakin meni näissä kohdissa välillä ohi, varsinkin lopussa, jossa ihmisten määrä oli jo melko iso.

Jokin kirjan yhteisöllisyydessä oli tavattoman ihanaa ja puoleensa vetävää. Kuznjetsova ei esitä mitään hattaraista idylliä, vaan arki on kulmikasta ja joskus vähän riitaisaakin kuten olettaa saattaa. Mielenkiintoista on miesten asema eräänlaisina reunamerkintöinä naisten elämässä. Kaikilla nuoremmilla naisilla on joku mies ainakin jollain tavalla, mutta heidän elämänsä senhetkinen keskipiste ovat toiset naiset ja Lilianin eräänlainen tytärpuoli. Naisten suhteet miehiin ovat melko monimutkaisia ja ristiriitaisia. 

Varsin sopivaa lukemistoa lämpöiseen toukokuuhun! Kirjassa on tiettyä keveyttä ilman että se olisi hömppää. Ihmissuhdesoppaa ja naisten sukulaisuutta ja ystävyyttä vailla imelyyttä. Jos sinäkin etsit Helmet-haasteeseen jotain vähemmän raskasta luettavaa, kokeile ihmeessä tätä. Kirjan lukee verrattain nopeasti jo sivumäärän puolesta (217 sivua).

"- Minulla oli yksi kavaljeeri, isoäiti aloitti heti, kun apostolien pikkubussi oli ajanut kukkulalta alas tielle. - Hän oli niin hyvä kuin nämä kaksitoista apostolia yhteensä. Jos jotain piti tehdä, hän auttoi niin kuin jäisi vielä velkaa.

- Miksi jätit hänet? Mia kysyi kerätessään laseja pöydältä.

- Olin tyhmä.

- Entä oikeasti?

- Hän oksetti, Solomia."

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: Kohta 34 kirja kertoo Ukrainasta

Helmet-haaste 2019: ei kohtaa


Kommentit

Margit sanoi…
Minun oli tarkoitus lukea tämä Helmet-haasteen Ukraina-kohtaan, mutta nyt luenkin yhtä toista kirjaa siihen. Tämän voi tietysti lukea ilman haastettakin!
Elegia sanoi…
Minäkin kuulin tästä kirjasta ensimmäisen kerran nimenomaan suomalaisista kirjablogeista ja uteliaisuus heräsi. Luulen, että minäkin luen tämän samaiseen haastekohtaan kuin sinäkin. Vaikuttaa aika kivalta kirjoituksesi perusteella. Jos en ehdi Suomessa lukea, niin täytyy harkita josko hommaisi omaksi ja lukisi paremmalla ajalla.
Mai Laakso sanoi…
Luin tämän samaan Helmet-kohtaan. Voi että minä tykkäsin tästä kirjasta ja varsinkin isoäidistä ja siitä umpeen kasvaneesta puutarhasta. Ihana kesäinen tarina ennen sotaa.
varmast lukemisen arvoinen, hyvä että meillä on kääntäjiä
Kiitos vinkistä, juuri tuohon Helmet-haasteen Ukraina-kohtaan on minullakin kirja hakusessa, tämä vaikuttaa hauskalta kirjalta :)
Anki sanoi…
Margit: Kannattaa lukea ilman haastettakin!

Elegia: Joo, voisin kyllä kuvitella sinunkin pitävän tästä! :)

Mai: Joo isoäiti oli kyllä mahtava! Samoin rönsyävä puutarha. :)

Hannele: On lukemisen arvoinen. Onneksi tosiaan on ihmisiä, jotka pystyvät kääntämään myös ukrainasta!

Mari: Joo tämä on mukavan kepeä olematta silti pinnallinen ja imelä. :)
Takkutukka sanoi…
Kiitos esittelystä! Mielenkiintoiselta vaikuttava teos monestakin syystä mm. seuraavan toteamuksesi ansiosta: Kirjailija ei harrasta liiallista aukikirjoittamista, vaan varsinkin henkilöiden puheissa on paljon ääneen sanomattomia asioita.
Meni oitis varaukseen:)
Anki sanoi…
Kiva kuulla! :) Voisin uskoa sinun pitävän kirjasta.
Anneli A sanoi…
Kiitos vinkistä. Tämä kirja on minulta mennyt ihan ohitse. Menee varmasti lukulistalle.
Anki sanoi…
Hieno juttu! :)
LauraKatarooma sanoi…
Nyt varsinki tää kiinnostaa! On lukulistalla.
Anki sanoi…
Jee, kivaa! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18: KOONTI