Kaisa Pulakka - Kesyttömät - Eläinjumalia, hirviöitä ja ihmisen parhaita ystäviä

 "Perehdyn kirjassani tuttujen eläinten mytologiseen menneisyyteen - siihen millaisia tarinoita ja uskomuksia eläimiin on eri aikoina ja eri puolilla maailmaa liitetty. On helppoa ymmärtää, että entisajan ihmiset ovat nähneet eläimissä myyttisiä ja jumalallisia piirteitä. Eläimet ovat turvanneet toimeentulon ja elämän jatkumisen, ja samalla ne ovat olleet arvaamaton uhka, jotain miltä on täytynyt suojautua. Eläinmytologioiden avulla ihmiset ovat myös selittäneet maailmaa ja heijastaneet tarinoihin omia toiveitaan, pelkojaan ja ennakkoluulojaan. Usein eläintarinat kertovatkin paljon myös meistä ihmisistä."

Kaisa Pulakan tietokirja Kesyttömät - Eläinjumalia, hirviöitä ja ihmisen parhaita ystäviä (Atena 2023) kertoo eläimistä ja suomalaisen suhteesta eri eläinlajeihin. Mukana ovat hevonen, lehmä, lammas, sika, kana, kissa, koira, mehiläinen, hämähäkki, rotta, orava, käärme, korppi, joutsen, susi, kettu, hirvi, karhu ja jänis. Kaikki kotoisia lajeja suomalaisille, mutta suhtautuminen vaihtelee melkoisesti riippuen siitä, onko kyseessä lemmikki, tuotantoeläin vai villieläin. Pulakka on tutkinut eri kulttuurien eläinmyyttejä ja ripotetellut niistä kiinnostavia anekdootteja kirjaansa.

Luin viime vuonna Pulakan kirjan Kurittomat, joka käsittelee naiseutta, naisen historiaa ja naismyyttejä. Se oli varsin hauska ja naseva, joten nappasin kirjastosta myös tämän uudemman teoksen. Huumoria on vähemmän kuin Kurittomissa, mutta kuitenkin sitä pirskahtelee vähäsen siellä täällä. On selvää, että eläimet ovat kirjailijalle sydämen asia. Pulakka tuo esiin ihmisten kovin vaihtelevan suhtautumisen eri eläimiin, muttei nosta itseään miksikään pyhimykseksi, vaan kertoo avoimesti omistakin ristiriitaisista ajatuksistaan (kuten miten oma lemmikkirotta on ihana, mutta taloon pesiytynyt luonnon rotta inhottava).

Koin suurta samastumista kirjailijan kertoessa omasta suhteestaan koiriin. Pulakka on selkeästi kissaihminen kuten minäkin. Hän kuvaa eroa kissojen ja koirien välillä itselleni hyvin samastuttavasti:

"Koirat elävät hetkessä eivätkä murehdi. Niiden päättymätön riemu tarttuu. Mutta minä kavahdan jatkuvaa riemua. Välillä tahdon rypeä melankoliassa ja yksinäisyyden tunteessa. Niinä hetkinä en todellakaan kaipaa elämäniloa ja reipasta lenkkiä. Haluan lämpimän viltin ja sen päälle kehräävän kissan."

Ja

"Kissa on se kyyninen nelikymppinen, jota ei oikeastaan edes kiinnosta minun juttuni tai huoleni, mutta joka hengailee kanssani vanhasta tottumuksesta. Välillä jutellaan muutama lause, useimmiten ei. Kummallakaan ei ole toisen suhteen isompia odotuksia."

Kiinnostavaa tietoa oli myös esimerkiksi tiedeihmisten pyrkimys kyetä tuottamaan yhtä vahvaa rakennusainetta kuin hämähäkin seitti, suomalaisten taipumus palvoa karhua vielä jopa 1800-luvun puolella, jäniksen ja kuun yhdistäminen toisiinsa monessa kulttuurissa ja muinaiset elättikäärmeet talon suojaksi. Oli mainiota, ettei Pulakka ollut keskittynyt vain länsimaisiin tarustoihin, vaan myös esimerkiksi intiaanien ja aasialaisten kulttuureihin.

Vanhempieni kissa Pilvi

Kommentit

Margit sanoi…
Luin viime vuonna Kurittomat. Se oli räväkkä ja hauska. Eläinmyytitkin kiinnostavat.
Marjatta Mentula sanoi…
Minulle aivan uusi kirjailija, kuulostaa kiinnostavalta tämä sekä Kurittomat, varsinkin ne myytit.
Mai Laakso sanoi…
Kaisa Pulakan kirjat vaikuttavat kivoilta tietokirjoilta. Kiitos lukuvinkeistä.
Anki sanoi…
Margit: Joo, suosittelen kyllä tätäkin uutukaista.

Marjatta: Joo, Kurittomissa oli ainakin itseeni vetoavaa huumoria myös! Tämä eläinkirja on totisempi.

Mai: Luulen että pitäisit näistä!
Kaisa Pulakka on mahtava! Vahva suositus myös hänen podcasteilleen!
Anki sanoi…
Pitää koettaa kuunnella. Olen aika huono keskittymään podcasteihin, mikä on yksi syy siihen, etten ole kiinnostunut äänikirjoista ollenkaan.
Kaunis Pilvi 🥰
Mulla oli maatiaiskissa ja norjalainen metsäkissa ennen kuin laitettiin hynttyyt yhteen tuon kissoille allergisen miehen kanssa. Sitten piti opetella puhumaan koiraa, koska ilman lemmikkiä oli jotain kamalaa 😳

Kirjoista, ehkä se naiskirja kiinnostaa edelleen enemmän, mutta kyllä eläintarutkin, tai ainakin jonkinlainen mystiikka niiden ympärillä...




pidin Kurittomista ja tämäkin kuulostaa oikein mainiolta. Pitääpä nostaa lukulistalle. Kiitos vinkistä!
Maija sanoi…
Minä myös olen ehdottomasti enemmän kissaihminen :D
Koiratkin on kyllä kivoja, mutta jos kuopus ei olisi niin tolkuttoman allerginen, haluaisin meille kissan. Tai kaksi. Tykkään kissojen itsenäisyydestä ja tavallaan samaistun siihen, että välillä on kiva saada rapsutuksia, mutta vastapainoksi täytyy saada vetäytyä omiin oloihin.

Olen tykännyt näistä Pulakan tietokirjoista tosi paljon. Ja olen aivan samaa mieltä siitä, että on ainoastaan positiivista, ettei hän pitäydy meille tutuimmissa myyteissä ja legendoissa, vaan nostaa esille myös niitä länsimaissa tuntemattomampia tarinoita.
Amma sanoi…
Onpa kiinnostavan oloinen kirja kaikkinensa, tähän täytyy tutustua!
Ja sitten on myös sanottava, että samaistun erinomaisesti minäkin noihin kissa- ja koiralainauksiin.
Myös Pulakan edeltävä kirja vaikutti kiinnostavalta, mutta sitäkään en ole vielä muuta kuin selaillut. Täytyy ehdottomasti tutustua molempiin paremmin.
Anki sanoi…
Jane: Itse en osaa kuvitella talouteeni koiraa. Ei minulla ole muitakaan eläimiä, mutta koira on niin vahvasti läsnäoleva ja huomiota kaipaava eläin, että en lähtökohtaisesti halua koiraa asuntooni.

Jonna: Kannattaa lukea, kun on kerran edellisestäkin pitänyt!

Maija: Joo, juuri tuo kansainvälisyys myyteissä oli tosi kiinnostavaa.

Amma: Uskoisin, että pidät Pulakan kirjoista. :)
Anonyymi sanoi…
Jako kissa- ja koiraihmisiin on jännä, niin selvä eikä sitten kuitenkaan. Äidilläni oli melkoisen koiramainen kissa, omista koiristani vanhempi on selkeästi vähän kissamainen.

Ihmisen ja eläimen suhde on varmasti loputtoman mielenkiintoinen aihe, joten Pulakka pääsee toivelistalleni.

Minna /KBC
Koirat osaa pitää puolensa laumassa, että saa haluamansa huomion, jota ne kyllä haluaa ihan eri tavalla kuin kissat ...
Meillä on kotona 4 aikuista cockeria, 5 aikuista cavalieria, yksi molempia pentuja ja vajaan vuoden ikäinen kleinspitz 😂😂 Näköjään 12. Hups. On ollut vähän puhetta ettei kymmentä enempää mutta se on tupannut lipsumaan 🙊 Ei meillä kahta enempää varmaan olisi ellen kasvattaisi.....
Anki sanoi…
Minna: Joo, käsittääkseni on joitain kissarotujakin, joiden yksilöt ovat hyvin koiramaisia!

Jane: No ohhoh, teillähän on vilskettä! :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!