Kirjailijan vapaudesta kirjoittaa ja sananvapaudesta

 Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen tuli kun kuulin, että Jeanine Cummins on saanut kritiikkiä kirjansa Amerikan maa tiimoilta. Kritiikki ei käsitellyt kirjallisia asioita, vaan sitä, että Cummins kirjoitti latinoista, vaikkei ole latino.

Tämä ei käsittääkseni edes ole ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu. Olen järkyttynyt siitä, miten pitkälle vaatimus (itse)sensuurista on mennyt. 

Koska: kirjailijalla on ja tulee olla täysi vapaus kirjoittaa aivan kenestä ja mistä haluaa. Se on keskeinen osa sananvapautta. On aivan absurdia, että omat hahmot pitäisi rajoittaa omaan etnisyyteen. Ja varmaan nykyään myös kirjailijan omaan seksuaalisuuteen. Ja jos jatkamme tällä linjalla, terve ihminen ei saisi kirjoittaa vammaisista jne.

Kenelläkään ei myöskään ole mitään velvollisuutta ajatella ja kirjoittaa, kuten tämän päivän "edistykselliset" haluavat. Kaikki eivät jaa samoja näkemyksiä. Itse en esim. hyväksy alaikäisten sukupuolenkorjaushoitoja ja todella toivon, ettei uudessa translaissa oteta niitä mukaan. Nykyään tällaisen sanominen nostattaa hirveän kohun. 

Pidän huolestuttavana nykyistä ilmapiiriä, jossa ihmiset alkavat lopulta taipua itsesensuuriin painostuksen alla. Sananvapaus ei ole kivaa puhetta varten keksitty, koska ei sellaista tarvitse erikseen suojella. Sananvapaus on tarkoitettu kritiikin ja valtavirrasta eriävien mielipiteiden suojaksi. 

Onneksi kirjablogeissa näyttäisi olevan aika vähän näitä radikaaleja. Instagramissa näitä oli vähän enemmän, erityisesti J. K. Rowling oli monen hampaissa. Senkin vuoksi tuntui paremmalta lähteä sieltä pois.

Kommentit

Ai sinäkään et ole enää Instagramissa. Kyllä minustakin kirjailijalla pitäisi olla vapaus kirjoittaa mistä tahansa. Jos voi kirjoittaa vain jostain itse kokemastaan, niin lopulta ei enää voi kertoa kuin omasta elämästään. Kirjailijathan ovat aina eläytyneet mitä erilaisimpien hahmojen elämään, miksi eivät siis myös erilaisesta etnisestä taustasta tulevien ihmisten elämään. Kyllähän he varmasti useimmiten tekevät paljon taustatyötä, ja ainakin jotkut, toivottavasti monet, myös tarkistuttavat tekstinsä jollain kyseisen ryhmän edustajalla.
Suomessakin oli sensuuria sotavuosien aikoina, Hannu Salama oikeuteen kirjoistaan, uskonnollista jumalan pilkkaa...
ketjukolaaja sanoi…
Luultavasti olen taas väärässä, mutta edustan sitä näkemystä, että nykyään on paljon ihmisiä, joilla on kiire päästä tuomitsemaan ilmiöitä, jotka heidän mielestään eivät ole soveliaita. He kalastavat pisteitä olemalla ekana sanomassa, että noin ei saa tehdä tai sanoa. He luultavasti pitävät muumi-kirjoista, mutta käyttäytyvät itse kuin kieltotaulut, joita Nuuskamuikkunen vihaa.
Takkutukka sanoi…
"Sananvapaus on kansalaisen perusoikeuksiin kuuluva oikeus ilmaista ja vastaanottaa julkisuudessa mielipiteitään.[1] Länsimaisissa demokratioissa sananvapauden ydinsisällöksi on usein mielletty ennakkosensuurin poissaolo. Lainsäädännössä on kuitenkin myös rajoituksia sananvapaudelle silloin, kun sen käyttö loukkaa jotain toista oikeushyvää." (Suomen Journalistiliitto)

Eli allekirjoitan avauksesi toiseksi viimeisen kappaleen. Demokratia ja sananvapaus kulkevat käsi kädessä ja ne ovat erottamattomat ystävykset!!
Mai Laakso sanoi…
Kirjailijan rajoittaminen on samalla lukijan rajoittamista toisin sanoen kuten yllä on jo kirjoitettu - sananvapauden rajoittamista. Ei voida rajoittaa sitä mitä kirjailija voi kirjoittaa. Lukija voi olla lukematta, jos ei tykkää aiheesta. Kirjoja kyllä riittää kaikille. Itse en pidä väkivaltaisista sotakirjoista, joita mieheni joskus lukee. Tuskinpa niiden kirjoittajat ovat kaikki osallistuneet sotiin, joten mielikuvitusta ja aiheeseen paneutumista sotakirjailijoilla riittää. Itse tykkään esim. dekkareista ja toivon, että kukaan ei ala vaatimaan, että dekkarikirjailijoiden pitäisi alkaa sarjamurhaajiksi, jotta olisivat asiantuntijoita.
Ps. Rakastan Harry Pottereita ja tiedän, että Rowlings on jakanut runsaasti rahaa hyväntekeväisyyteen.
Anki sanoi…
Kiitos kommenteista, kiva kuulla ajatuksianne!
Olen iloinen, että olette samoilla linjoilla. Mietin itsekin tuota, että lopulta kirjailijat voisivat kirjoittaa vain itsestään. Olisi todella kapeaa kirjoittamista.
Leena Laurila sanoi…
Kannatan puheenvuoroasi täysin. Olen sen ikäinen, että nämä viime vuosina yleistyneet "oikean totuuden tuomareiden" miekan heiluttamiset ovat etsimättä tuoneet mieleen 70-luvun taistolaiset kulttuuripiireissä. Aivan sama eetos siinä ahdistavassa ja tosikkomaisessa asetelmassa, jossa he asettautuvat ylimmiksi tuomareiksi. Kirjailijoiden tehtävä on tehdä lukijalle mahdolliseksi eläytyä, samaistua, kärsiä, iloita ja näin oppia elämästä, aivan toisenlaisestakin elämästä.
Se todellakin kaventaisi kirjallisuuden kenttää, jos kirjailijat saisivat kirjoittaa vain omasta kokemuskentästään käsin. Ajatuksenakin jo täysin käsittämätön! Luin talvella brittiläis-nigerialaisen Bernardine Evariston omaelämäkerrallisen kirjan, jossa myös hän kritisoi tätä käsitystä. Suosittelen hänen Manifesto-kirjaansa, siinä on paljon ajatuksia herättäviä kommentteja.
Anki sanoi…
Kyllä, minullakin on tullut monesti taistolaiset mieleen.

Kiitos, Mari, vinkistä! Manifeston voisi lukea. :)
Marjatta Mentula sanoi…
Kiitos Anki! Onneksi näitä suvaitsevaisia puheenvuoroja alkaa olla enemmän.
Jospa tämä hulluus pian häipyisi omaan mahdottomuuteensa.
Uusmoralismi näkyy monessa asiassa.

Minä olen omassa blogissani joutunut vänkäämään useampaan kertaan rajoittajien kanssa, mm. kun kirjoitin Selja Ahavan kirjasta Ennen kuin mieheni katoaa.
Kirjailija ei olisi kuulemma saanut kirjoittaa omasta surustaan ja muista tunteistaan, joita koki miehensä alettua sukupuolenkorjausprosessin ja muuttumisen miehestä naiseksi. Se oli niin uskomatonta keskustelua, että laitan oikein linkin tähän.
http://marjatankirjat.blogspot.com/2017/09/selja-ahava-ennen-kuin-mieheni-katoaa.html
Anki sanoi…
Todella hätkähdyttäviä kommentteja. Pelottavaa, miten monen mielestä transasioista eivät ilmeisesti saisi puhua muut kuin transihmiset.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!