Chimamanda Ngozi Adichie - Surumerkintöjä

"Suru on julma opettaja. Sitä oppii miten raakaa, miten vihantäyteistä ikävöinti voi olla. Sitä oppii, miten tyhjiltä osanotot voivat tuntua. Sitä oppii, miten paljon surussa on kyse kielestä; kielen pettämisestä ja kielen tavoittelusta."

Chimamanda Ngozi Adichie lienee ainakin Suomessa yksi koko Afrikan tunnetuimpia kirjailijoita. Luin aivan blogitaipaleeni alussa häneltä romaanin Puolikas keltaista aurinkoa. Surumerkintöjä (Otava 2022, suomentanut Cristina Sandu) ei ole kuitenkaan romaani, vaan eräänlainen kokoelma ajatuksia surusta. Adichien isä kuoli kunnioitettavassa 88 vuoden iässä, mutta täysin odottamattomasti. Isän poismeno saa Adichien kirjaimellisest polvilleen.

Adichiella on kunnioitettavan rehellinen ote. Hän kirjoittaa sellaisestakin, mistä useimmat ehkä häpeissään vaikenisivat. Tuo sitaatti kielen pettämisestä tuo mieleeni Naja Marie Aidtin ravisuttavan teoksen Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin. Muuten kirjat muistuttavat toisiaan minusta yllättävänkin vähän, mutta toisaalta onhan se kuitenkin eri asia menettää aikuisiällä iäkäs isä kuin alle kolmekymppinen oma poika.

Kirjassa oli myös pieniä mielenkiintoisia väläyksiä Nigerian igbokulttuurista. Hätkähdin melkoisesti vanhaa patriarkaalista tapaa, jossa leskinaiselta ajellaan hiukset pois miehen kuoltua. Luonnollisesti leskimies ei ajele hiuksiaan vaimon kuoltua. Adichien terävä feminismi välillä tulee esiin näissä kohdissa kaiken surun keskeltä. Myös kirjan tapahtumien aikana alkanut korona-aika tuo lisää painajaismaisuutta, sillä isän lapset asuivat ympäri maailman ja lentokentät pantiin koronan vuoksi kiinni.

Haasteet:

Helmet-haaste 2023: kohta 45 kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan (kohta 33 kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun)

Helmet-haaste 2019: kohta 47 kirjassa on alle 100 sivua

Kommentit

Adichien kieli on tässäkin kirjassa niin upeaa, että alkoi tehdä mieli lukea taas häneltä jotain. Lähinnä tuo Puolikas keltaista aurinkoa on minulla vielä lukematta. Omassa hyllyssä kyllä. Mutta paksuutensa takia se on vielä jäänyt.

Oli myös hienoa, että Surumerkinnöissäkin oli tuota igbo-kulttuuria ja nigerialaisuutta. Kaikin puolin hieno ja koskettava teos.
Anneli A sanoi…
Sattuipas metkasti. Istuin tähän koneen viereen ja mietin, että nyt teen postauksen tästä Adichien kirjasta. Eli kohta tulee minunkin blogiini.
Anki sanoi…
Kirjarikas elämäni: Minä olen lukenut joskus Kotiinpalaajat mutta en blogannut. Tarkoitus olisi lukea se joskus uudelleen. :)

Anneli: No niin, minäpä kävinkin kommentoimassa!
Jonna sanoi…
Lainasin tämän jonkin aikaa sitten kirjastosta mutta en ole vielä saanut edes aloitettua. Ehkä olen hieman pelännyt, että teos on kovin raskas pienestä koostaan huolimatta. Kuulostaa kyllä hyvältä!
Anki sanoi…
Eihän tämä toki helpointa luettavaa aiheensa vuoksi olekaan, mutta kirja on niin pikkuinen ja isolla painettu, että ainakin itse luin lopulta tosi nopeasti.
Elegia sanoi…
Olen käsittääkseni lukenut kaikki Adichien romaanit, mutta muut hänen teoksensa on jääneet lukematta. Paitsi yhden novellikokoelmansa olen myös lukenut.

Vastikään lukemassani nigerialaisen kirjailijan (Aiwanose Odafen) romaanissa muuten leski (Igboista on kyse) leikkaa hiuksensa. Tytär on hieman hämmentynyt, että äiti tosiaan niin tekee, koska äiti on aina rakastanut hiuksiaan. Kohtauksessa on mielestäni nähtävissä sukupolven eroja: tytär on vapaamielisempi eikä niin kiinni perinteissä kuin vanhempi sukupolvi.

Miten Adichie itse suhtautui äitinsä hiustenleikkuuseen?
Anki sanoi…
Adichie kauhistui, hän on käsittääkseni hyvinkin voimakkaasti feministi eikä enää edes asu Nigeriassa. Mutta veli totesi, että isän takia tämä on tehtävä. Äiti halusi noudattaa tarkasti igbotapoja miehensä muistoksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Ohjeita matkalle epätoivon tuolle puolen

Runohaaste 6.7.2024 Eino Leinon, runon ja suven päivänä!