Tunteiden kirjo -tag

 Otin tämän haasteen Kirjaimia-blogista. Blogin pitäjä LauraKatarooma löysi sen Varjokirjat-booktubekanavalta.


Ideana on siis löytää kaikille luetelluille tunteille sopiva kirja. 


Ilo/Onni

Diana Wynne Jones - Liikkuva linna

Tämä lukukokemus on alkanut ikään kuin kasvaa korkoa lukemisen jälkeen! Se oli tosi miellyttävää luettavaa jo lukuhetkellä, mutta en odottanut ajattelevani kirjan maailmaa haikeasti jälkeenpäin.


Suru

Chimamanda Ngozi Adichie - Surumerkintöjä

Adichie kuvaa isänsä äkillistä menetystä. Kirja sai väistämättä jossain määrin ajattelemaan omia menehtyneitä läheisiä.


Viha

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen - Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Tulin vihaiseksi paitsi Ahmedin kohtaamasta rasismista Suomessa myös uskonnollisesti jäykkien ja suomalaisesta näkökulmasta aika äärimmäistenkin somaliaikuisten takia. Ahmed janosi jo nuorempana vapautta, mutta sitä ei haluta tytölle somaliyhteisössä antaa.


Nostalgia

Päivi Honkapää - Viides tuuli

Nostalgia tulee siitä, että olen lukenut trilogian jo peräti kahdesti aiemmin, ensimmäisen kerran yläkoulussa. Erittäin hyvä fantasiasarja ja nuorisoluokituksesta huolimatta minusta sopii jopa enemmän aikuisempaan makuun.


Pelko

Garth Nix - Sabriel

Sabriel on tyttö, joka perii kuolemaa vartioivan Abhorsenin hommat. Kuoleman läsnäolo kauhistuttavine otuksineen sai minut jos ei nyt pelkäämään niin ainakin sinne päin. Äärimmäisen harvoin pelkään lukiessani, mutta Sabriel tuli sitä tunnetta lähelle.


Yllättynyt

Satu Rämö - Hildur

Kaiken hypetyksen ja melkeinpä aggressiivisen markkinoinnin jälkeen olin varma, että Rämön kirja on paska. No ei se sitten ollutkaan! Ei nyt mikään huippu, mutta ihan kelpo dekkari.


Pettymys

Meri Valkama - Sinun, Margot

Äärimmäisen hypetetty teos, joka minusta kuitenkin kärsi tietyistä epäuskottavuuksista. Paljon hyvää ainesta, mutta tavaraa oli ehkä jo liikaakin.


Ahdistus

Jos kirja ahdistaa, se jää minulla lähes poikkeuksetta kesken. Viimeisin tällainen on Emma Kantasen viime vuonna julkaistu omaelämäkerrallinen romaani Jos sataa, älä tule. Marginaalissa elävän naisen vaiheet jotenkin ahdistivat minua, vaikka samaan aikaan kirja oli hyvä ja kiehtova. Luen varmaan joskus myöhemmin loppuun, luulisin.

Kommentit

Nuo kovasti esillä olevat kirjat jäävät usein pettymyksiksi, kai sitä sitten rakentaa niin korkeat odotukset. Olen samaa mieltä, että Valkaman kirjassa oli liikaa tavaraa. Siinä olisi ainesta useampaankin kirjaan!

Ujuni Ahmedin kirja sai tosiaan vihaiseksi. Ja avasi silmät ymmärtämään paremmin nuorten somalitaustaisten tyttöjen elämää. Hehän ovat olleet aika lailla varjossa, huomio kun kiinnittyy aina enemmän niihin poikiin.
Marjatta Mentula sanoi…
Tämäpä on kiinnostava haaste, taas tämäkin. Laitan muistiin. Kyllä hyvä kirja nostaa tunteita, kuten muukin hyvä taide. Joskus tunnetila säilyy pitkäänkin.

Meri Valkaman kirjasta pidin. Chimamanda Ngozi Adichielta ja Elina Hirvoselta olen lukenut muuta, mutta en noita mainitsemiasi.
Tosi kiinnostava haaste minustakin. Näitä olisi kiva itsekin miettiä. Noista kirjoista olen lukenut Hildurin, Surumerkintöjä ja Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin. Hyviä kaikki kolme.
Anki sanoi…
Mari: Niinpä, varmasti paljon vaikuttavat juuri odotukset. Ja omalla kohdalla kiusallinen pieni elitismi tekee sitä, ettei aina oikein innostu isojen massojen mausta...

Marjatta: Juuri niin, taide herättää tunteita. Minulla on vielä Adichien ja Hirvosen tuotantojen kahlaaminen kesken, haluaisin lukea heiltä kaiken.

Kirjarikas elämäni: Joo, aluksi ajattelin, että onko tämä liian vaikea juttu, mutta sitten hetken miettimisen jälkeen tuli vastauksia mieleen. :)
Surumerkintöjä on hieno pieni kirja.
Mai Laakso sanoi…
Valkaman kirjassa oli todellakin runsaasti aineksia, sillä hän oli kirjoittanut teosta tosi kauan. Ehkä kustannustoimittaja olisi voinut auttaa tiukemmalla otteella, sillä kirjahan oli todella lupaava ja se on ollut tosi tykätty. Itse pompin reippaasti semmoiset kohdat yli, jotka viittasivat politiikkaan.
Anki sanoi…
Hannele: Kyllä!

Mai: Minusta politiikka oli kiinnostavaa, mutta niinhän se minusta yleensäkin on. Sitä ihmissuhdevatkausta olisi voinut olla omaan makuuni vähän vähemmän. :)
Elegia sanoi…
Kiinnostava haaste ja sinun valinnat. En ole niistä lukenut muuten yhtäkään, mutta ainakin muutama on lukulistallani! Täytyy katsoa, jos pöllisi tämän haasteen jossain vaiheessa. :D
Anki sanoi…
Sinun vastaava juttusi olisi kyllä tosi kiva lukea! :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mila Teräs - Amiraali

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18 (31.1.2024) Ilmoittautuminen!

Runohaaste Eino Leinon ja runon ja suven päivänä 6.7.2023!